Posjetili smo Inoxmont-VS – ‘eco’ poduzeće s dvjestotinjak zaposlenih

Tvrtka Inoxmont-VS d.o.o. iz Sigeteca Ludbreškog dobitnik je ovogodišnje nagrade ECO Lider invest. Prema obrazloženju komisije, nagrada joj je pripala zbog ‘doprinosa održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša’.

Inoxmont-VS izgradila je i opremila proizvodno-poslovni kompleks na 1.150 kvadrata u Sigetcu Ludbreškom, pritom posebno vodeći računa o energetskoj učinkovitosti i najsuvremenijim tehnologijama očuvanja energije.

Kako bismo se i sami uvjerili u to, odlučili smo posjetiti sjedište tvrtke i popričati s čelnim ljudima, Mladenom Vidovićem i Zlatkom Sovom.

Tko je zapravo Inoxmont-VS – tvrtka koja zapošljava dvjestotinjak radnika i do sad je radila u 30-ak zemalja svijeta, od Europe, Afrike, Azije, Australije i Južne Amerike

Kad su se nakon dugogodišnjeg samostalnog rada u privatnim vodama, Mladen Vidović i Zlatko Sova prije desetak godina odlučno priupitali zašto ne ujediniti snage i stvarati više vrijednosti i projekte, bila je reakcija na dugogodišnji kooperantski rad gdje su uspješno izvršavali montažne poslove.

Mladen Vidović

– Kada smo osnovali firmu, nalazili smo na montaži industrijskih cjevovoda, radili smo kao vanjski kooperanti i dobivali opremu iz Mađarske i Češke te je montirali. Počeli smo shvaćati da ipak imamo znanja i hrabrosti upustiti se u samostalnu proizvodnju. Tako smo odlučili osnovati zajedničko poduzeće i stvarati dodane vrijednosti.

Sova i Vidović udružili su tako 2008. godine znanja i iskustva, a danas u grupaciji imaju četiri tvrtke.

Zlatko Sova

– Trenutno imamo dvjestotinjak zaposlenih. Aktualno nam je gradilište u Finskoj, gdje se radi u dvije smjene, dok u Hrvatskoj radimo u jednoj smjeni. Naših 90 posto radnika radi na terenu izvan Hrvatske, iz razloga jer je bolje plaćeno za sve nas. U uredima u Hrvatskoj zaposleno nas je 25, dok se 30 ljudi konstantno nalazi u Hrvatskoj. Oni rade u logistici i proizvodnji te građevinarstvu. Ostali rade na vanjskim montažama u inozemstvu, ovisno gdje ugovorimo posao. Do sad smo radili u tridesetak zemalja svijeta. Na licima naših radnika vidimo da su zadovoljni, a to zadovoljstvo je i nama poticaj za daljnji rad – kazali su nam suvlasnici.

I u Inoxmontu-VS radnici su podijeljeni u grupe, a na kraju svake godine gledaju se analize po radniku. Ukoliko su napredovali, njih se nagrađuje i podiže ih se u viši platni rang. Tako ih se dodatno motivira da rade na sebi i usavršavaju se.

– Bitno nam je zadovoljstvo radnika, jer kad svi ‘sto posto’ izvršavamo zadatke, možemo zajedno i napredovati – rekli su.

Govoreći o Inoxmontu-VS, kažu da je njihova osnovna djelatnost projektna industrijska proizvodnja. Ne proizvode serijske proizvode. Rade po projektima, predfabriciraju se cjevovodi, podesti, posude, zatim šalju u izgrađene proizvodne hale gdje se montiraju postrojenja i strojevi. Proizvode i dijelove industrijskih strojeva te ih montiraju ili samo isporučuju.

Energetska učinkovitost i briga za okoliš

Što znači za vas primljena nagrada ECO Lider invest?

– Priznanje je nagrada za trud svima nama i našim zaposlenicima koje izuzetno cijenimo i zahvalni smo što su uz nas i guramo jedni druge naprijed. Za naš posao u branšu, primjenjujemo zadnje trendove i tehnologije – rekli su.

– Stvaramo veću dodanu kvalitetu kod proizvodnje tlačnih posuda, one se ne mogu raditi u garažama, već je potrebno da se izrađuju visokotehnološkom opremom u kontroliranim uvjetima. U prosincu 2014. izgradili smo smo proizvodnu halu na površini od 1.150 kvadratnih metara. Kod gradnje, pažnja je bila usmjerena na energetsku učinkovitost, energetske razrede, s minimalnim zagađivanjem okoliša i ispuštanjem ugljičnog dioksida u atmosferu. Proizvodnja je koncipirana na način da se ne zagađuje ni voda, ni zemlja, ni zrak. Kod nas kad se prerađuju crni i bijeli materijali, nema zagađivanja, a sve radimo s novim strojevima, kazali su Sova i Vidović.

U novoj proizvodnoj hali grijat će se energijom dobivenom izgaranjem drvne sječke.

Što veća produktivnost, uz malo utrošaka energenata i veliku dodanu vrijednost, misao im je vodilja.

Puno vremena provode sa svojim ljudima, prema kojima nastoje biti društveno odgovorni, tako je i kod izgradnje nove hale nastao i ribnjak, koji je svojevsrni ispušni ventil i mjesto zajedničkog opuštanja vlasnika i radnika. Tu se pozitivnom energijom ‘pune baterije’.

Traže novu radnu snagu

I u Inoxmontu-VS susreću se s nedostatkom stručnog kadra, iako trenutno imaju dvjestotinjak zaposlenih radnika.

– Ove godine nam tri radnika odlaze u mirovinu, svi s majstorskim diplomama i izuzetno nam je drago što su sve ove godine do mirovine proveli s nama. Postati majstor nije jednostavno. To svi moraju znati.

Osim dvjestotinjak zaposlenih, imaju i šest naučnika koji uče uz majstore, a na stručnu praksu uzimaju i studente sa obližnjih sveučilišta.

– Stalno smo u potrazi za novim stručnim kadrovima, a sve koji smatraju da posjeduju dovoljno znanja za rad u našoj tvrtki, pozivamo da se jave na oglase za posao i popune online upitnik koje mogu pronaći na našoj internetskoj stranici www.inoxmont-vs.hr – zaključili su Sova i Vidović.

‘Pametno drvo’ koje se nalazi u Ludbregu, i njihovih je ruku djelo, a četiri takva primjerka solarnih ‘pametnih drva’ na kojem se mogu puniti smartphonei, laptopi, pa čak i električni bicikli, nedavno su bila predstavljena i na velikoj klimatskoj konferenciji u Marakešu, o čemu smo pisali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije