‘Koliko imaš godišnjeg?’

Sve samo ne rad

Jel ima smisla pisati kolumnu usred ljetne vrućine dok većina ljudi drijema u hladovini borova, suncobrana, različitih streha i strehica? Tko će uopće pročitati tekst koji bi ih trebao motivirati za rad i koji bi ih to naslov motivirao da krenu uopće čitati tekst? A zašto bi se uopće željeli motivirati za rad kad im je napameti trenutno sve osim rada.

More, plaža, vjetar u kosi, cuga u hladu… Sve, samo ne rad. Iskreno, meni je ovo jedan od najsparnijih radnih tjedana jer sam obično u ovo vrijeme već plivala na našem prekrasnom Jadranu. Ove godine Jadran će mrvicu pričekati, ali stižem mu uskoro.

Primjetili ste…

Svi nekud bježe ili su već pobjegli na godišnji, pa onda ovi koji idu gnjave one koji ostaju. ‘I, kad ćeš na godišnji? Jesi bila ili ideš? Na koliko ćete ići? Kuda? Zašto? Koliko vas to košta?’ Tako me me neki dan poznanica zaskočila: ‘I, kad ideš na godišnji? Koliko još brojiš?’ Prvi odgovor koji mi je pao na pamet bilo, ali onak iskreno: ‘Pa, ja sam cijelo vrijeme na godišnjem.’ Otkako imam svoju firmu upravo se tako osjećam. Naravno, začudila se mom odgovoru i nije ga očekivala. Valjda je očekivala neku žalopojku.

Fejs d fejs

Naravno, ako nije bilo na fejsu, nije se dogodilo, pa sam taj svoj odgovor stavila neki dan u status na fejsu. Odmah sam počela dobivati komentare i poruke.

Neki su pomislili da nemam što raditi, pa se osjećam kao na godišnjem. Morala sam ih razočarati i reći, da situacija upravo suprotna. Ovaj tjedan budilica mi svaki dan zvoni u 5 ujutro kako bi stigla što više toga odraditi.

Neki su mislili da sam sva rastrgana i da je moj komentar bio zapravo sarkastičan i da ne mogu pronaći vremena da koristim godišnji odmor. I njih sam morala razočarati. Ne, sve je OK i da imam rezervirano 10 mora. Taman za kupanje, odmor, druženje s obitelji i prijateljima.

Neki su se začudili mojoj izjavi jer je za njih privatni biznis žešće psihičko opterećenje i nikako ga ne vide kao godišnji odmor već priču u koju se oni ne bi ni u ludilu htjeli upuštati.

Ali, drago mi je da je bilo najviše onih koji su razumijeli moju izjavu i iskreno je podržali jer je razumiju i/ili imaju slično iskustvo.

OK, ovih dana malo intenzivnije radim, ali baš nekako uživam u tome. Radim s tvrtkama s kojima želim i s kojima je lijepo surađivati. Organiziram si dan po svojoj mjeri, a pronađem vrijeme i za plivanje i vožnju biciklom i peglanje veša i obavljanje svih drugih obaveza.

I cijelo to vrijeme osjećam se nesputano i kao da sam cijelo vrijeme na godišnjem, a kad sam radila za druge, vjerujte mi, nisam nikad imala takav osjećaj. Mislim da je zaista bitno raditi ono što volite, bez obzira da li radite za sebe ili druge. Iako je meni draže raditi za sebe.

Imajte se dobro! Želim vam ugodan vikend, tjedan, ljeto, godinu i nek vam godišnji potraje.

Kristina Androlić, Androlić konzalting

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije