Rudolf Kirić: ‘Nagrada za životno djelo kruna je mog dugogodišnjeg rada’

Jedan od dobitnika ovogodišnje nagrade Grada Varaždina za životno djelo je poduzetnik Rudolf Kirić, a u obrazloženju stoji kako je nagradu osvojio ‘zbog izuzetnog doprinosa gospodarstvu jer je kao uspješan poduzetnik od vulkanizerske radionice stvorio visokotehnološku, suvremenu tvrtku ‘Gumiimpex’ te postao neprikosnoven lider u svojoj struci’.

Rudolf Kirić rođen je u Svibovcu Podravskom, a nakon što je završio srednju Školu u privredi, smjer vulkanizer, pronašao je posao u struci.

– Najprije sam se u jednoj gumarskoj tvrtki u Varaždinu, koja je zapošljava oko pedeset ljudi i dobro je poslovala. Međutim, integrirana je s jednom automehaničarskom tvrtkom i nakon dvije godine poslovanja, točnije, 1969. godine, otišli smo u stečaj – opisao je početak radnog vijeka Rudolf Kirić.

– Nakon toga sam se pitao kuda i gdje, malo je bilo mjesta za zapošljavanje pa sam se, na nagovor prijatelja i obitelji, odlučio na otvaranje samostalne djelatnosti. Iznajmio sam staru kovačnicu gdje sam započeo raditi 1970. godine. Najprije samostalno, a nakon dvije godine rada sam zaposlio dvoje djelatnika, koji su radni vijek proveli kod mene u tvrtki i otišli u punu zasluženu penziju – rekao je Kirić s osmijehom.

Nakon što je tvrtka 1975. godine preseljena na novu lokaciju, širi se djelatnost.

– Tada sam osnovao radionicu za proizvodnju gumeno-tehničke robe i spajanje transportnih traka. Tvrtka naziva Gumiimpex osnovana je 1990. godine s 40 zaposlenih, a posao se proširuje na veleprodaju automobilskih guma.

Početkom 90-ih proizvodnja seli u novoizgrađeni prostor od 4200 metara kvadratnih u Miškininoj ulici, gdje se danas nalazi i konstantno radi na proširenju gumarske djelatnosti.

– Danas firma zapošljava 326 djelatnika, a radimo uslužne, proizvodne djelatnosti i reciklažu starih auto guma. Trudimo se da naši radnici rade osam sati, imaju pristojnu plaću, godišnji odmor, plaćene putne troškove, božićnicu, iako će, naravno, uvijek biti nezadovoljnih.

Veliki iskorak u poslovanju učinjen je osnivanjem tvrtke ‘GRP’ u Slobodnoj zoni u Trnovcu 2005. godine.

– Prije deset godina osnovana je tvrtka GRP – Gumi reciklaža i proizvodnja u Slobodnoj zoni u Trnovcu, čime rješavamo problem starih guma, koje su veliki ekološki problem, naročito kad uzmemo u obzir da se guma ne razgrađuje. Stoga sam posjećivao mnoge europske zemlje – Austriju, Njemačku, Italiju, Englesku, da vidim na koji je način kod njih problem riješen te pokušao to implementirati u svoj rad – istaknuo je te dodao kako je tvrtka orijentirana na izvoz.

– Otprilike pedeset posto proizvodnje je za domaće tržište i isto toliko za inozemno. Najviše izvozimo u zemlje Europske unije – Njemačku, Nizozemsku i Italiju.

Iako ga imenuju ‘neprikosnovenim liderom u branši’, Kirić je nešto skromniji.

– Ne smatram se liderom, mi smo zacrtali poduzetnički cilj – unapređenje tehnologije u poslovanju i tome težimo. Na dobrom smo putu, ali još je mnogo posla pred nama.

Rudolf Kirić od 2000. je godine u mirovini, ali i dalje svakodnevno aktivno obavlja poslove.

– Moja obitelj je nastavila s vođenjem tvrtke, ali sam još uvijek prisutan ovdje i pomažem im savjetima koliko mogu. Ostaje mi i slobodnog vremena kada uživam u svom hobiju, lovu. Odlazak u prirodu i druženje s prijateljima moja su ljubav – istaknuo je te rekao kako nije očekivao nagradu za životno djelo.

– Nisam to očekivao, stvarno sam iznenađen. Moram priznati kako mi je drago, nagrada je kruna mog dugogodišnjeg rada.

S obzirom da Rudolf Kirić uspješno ‘pliva’ u poduzetničkim vodama dugi niz godina, upitali smo ga postoji li ‘formula’ uspješnosti.

– Pravi savjet je jedino puno truda, rada i ljubav prema poslu. Svaki tko se bavi onim što voli, postiže rezultate. Postoje i teški trenuci i problemi, ali ih treba znati prebroditi – zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije