Vijesti / Gospodarstvo

CIJENE

TRŽIŠTE NEKRETNINA U lipnju kuće u Varaždinu bile preko 35 posto jeftinije od stanova

TRŽIŠTE NEKRETNINA U lipnju kuće u Varaždinu bile preko 35 posto jeftinije od stanova
Ilustracija

Najviše prosječne vrijednosti kuća drže se u gradovima diljem obale, a pritom i dalje prednjači Dubrovnik...

Prosječne tražene cijene kuća oglašavanih na oglasniku za nekretnine Crozilla.com i dalje su ostale niže no cijene stanova, a lipanjska razlika iznosila je 22,5 posto. 

Poreč je u lipnju na oglasniku Crozilla.com bio jedini grad u kojemu su prosječne oglašavane vrijednosti kuća bile više no vrijednosti stanova, a razlika je iznosila tek 11 eura po metru kvadratnom. Razlike u cijenama kvadrata u lipnju su se pružale sve do iznosa od 921 euro koliko su u Opatiji stanovi bili skuplji od kuća.

Analiza oglasa za kuće koje su se u lipnju prodavale putem Crozilla.com pokazala je kako je prosječna oglašavana cijena, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata, u Bjelovaru iznosila tek 438 eura, dok su tamošnji stanovi bili 38 posto skuplji, a tolika je razlika iznosila i u Osijeku u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražio 601 euro. U Slavonskom Brodu stanovi su oko 22 posto skuplji od kuća za čiji se kvadrat tražilo 647 eura.

Iznos od 762 eura za kvadratni metar predstavlja prosječnu oglašavanu cijenu varaždinskih kuća koje su u lipnju bile preko 35 posto jeftinije od stanova.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je osjetna razlika vidljiva i u Zagrebu u kojem se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1330 eura, dok su stanovi bili skuplji za 680 eura po kvadratu. 

Najviše prosječne vrijednosti kuća drže se u gradovima diljem obale, a pritom i dalje prednjači Dubrovnik s cijenom kvadrata od 3687 eura. Slijede ga Split s 2558 eura po metru kvadratnom te Opatija sa 2227 eura. Dubrovačke su kuće u lipnju bile tek 3,2 posto, odnosno 123 eura po kvadratu jeftinije od stanova, u Splitu razlika u cijenama iznosi 417 eura, a u Opatiji čak 921 euro. 

U Šibeniku se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 1510 eura što je 633 eura manje nego za kvadratni metar stana. Osjetna razlika od 606 eura, odnosno gotovo 27 posto, vidljiva je u Zadru gdje se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 1656 eura. 

Najmanja lipanjska razlika u cijenama, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježena je u Poreču gdje se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 1986 eura što je 0,6 posto, odnosno 11 eura po kvadratu skuplje od stanova.

Za kvadrat kuće u Puli i Rijeci u prosjeku se tražilo oko 15 posto manje no za kvadrat stana, pa je cijena pulskih kvadrata oglašavana po 1491 euro, a riječkih po 1280 eura.

Među povoljnijim se gradovima za kupnju kuće na obali nalazi i Senj s prosječnom traženom cijenom kvadrata od 1211 eura.

Velik interes i za kućama na jednom otoku

Najtraženiji gradovi za kupnju kuća u lipnju su na oglasniku za nekretnine Crozilla.com bili Zagreb, Osijek, zatim Vir, Zadar i Poreč. Potencijalni kupci iz inozemstva najveći su interes pokazali za kućama koje se prodaju na Viru, u Poreču, Zadru, Vodicama i Crikvenici, a u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, Švicarske, Slovenije i Austrije. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6011

Reci što misliš!