Vijesti / Gospodarstvo

RADNO AKTIVNI, PLATNO OSKUDNI

Varaždinci su radno najaktivniji u Hrvatskoj, no plaće su im među najmanjima

Varaždinci su radno najaktivniji u Hrvatskoj, no plaće su im među najmanjima
Marko Jurinec/Pixsell

Varaždinsko područje i Međimurje poduzetnički su najzdravija područja u Hrvatskoj. U polovini hrvatskih gradova radi manje od 10% stanovnika

Gotovo svaki drugi grad i općina u Hrvatskoj, njih 248 od ukupno 555, imala je lani manje od 10 posto zaposlenih u ukupnom stanovništvu, piše Jutarnji.hr.

Alarmantni su to podaci koji proizlaze iz niza podataka koje je u posljednje vrijeme objavila državna statistika, a koji pokazuju, kako upozoravaju ekonomisti, u kojoj se mjeri Hrvatska preobrazila u ekonomiju koja se sve više bazira na rentijerstvu, posebno u obalnim područjima.

Radno su najaktivniji stanovnici sjevera zemlje - Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske te Koprivničko-križevačke županije. Od deset gradova s najvećim udjelom zaposlenih u ukupnom broju stanovnika, pet ih je upravo na sjeveru zemlje. Najveći udio zaposlenih među gradovima imaju Varaždin, 60,9 posto, i Čakovec, 60,1 posto, a tu su i Zabok, Koprivnica i Prelog 45,4%.

- Varaždinsko područje i Međimurje zapravo su poduzetnički najzdravija područja u Hrvatskoj - primjećuje Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

No, paradoksalno je da su upravo u tim područjima plaće zaposlenih među najmanjima u zemlji, što ekonomisti uglavnom objašnjavaju industrijom tekstila i obuće koja u tim krajevima ima jake korijene, a u kojima su plaće tradicionalne male.

Iako podaci o radnoj aktivnosti stanovništva pojedinoga grada i općine nisu potpuni, jer ne obuhvaćaju zaposlene u obrtima i slobodnim profesijama, koji čine otprilike 15 posto ukupnog broja zaposlenih, a nedostaju i poljoprivrednici, predstavljaju dobar putokaz zbivanja na hrvatskom tržištu rada i u društvu općenito. To više što se udjeli odnose na ukupan broj stanovnika pojedinog grada i općine kakav je bio na prijelazu iz 2017. u 2018. godinu, a ne samo na radno sposobno stanovništvo, čime priča uključuje i demografsku katastrofu kroz koju Hrvatska prolazi, piše Jutarnji.hr.

I dok se sjever zemlje, zatim Zagreb, pa i turistički orijentirana Istra, još kako-tako drže, ostatak zemlje muku muči i s demografijom i s gospodarstvom. Mnogi govore o dvije Hrvatske - jednoj okrenutoj poduzetništvu i drugoj usmjerenoj na rentnu ekonomiju i zapošljavanje u javnom sektoru.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6011

Reci što misliš!