NOVO U VARAŽDINU

TRGOVINA ‘ZERO WASTE’ U VARAŽDINU Željka Perišić: ‘Nemoguće je raditi sasvim bez otpada, no tome se teži’

U trgovinu dolaze kupci svih dobnih skupina, no ipak je nešto više mladih. Kupci prepoznaju dobar koncept koji pridonosi njihovu kućnom budžetu, lokalnoj zajednici, a u konačnici i cijelom planetu.

Prodavaonica zdrave hrane u kojoj ne nastaje
otpad otvorena je u Školskoj ulici u Varaždinu. Kupci donesu
svoju ‘ambalažu’ i u nju zapakiraju namirnice, pišu

24 sata
.

Trgovine ‘zero waste’, što znači bez otpada,
postoje u Europi nekoliko godina, a i u Hrvatskoj ih je desetak.
Osim naše u Varaždinu, postoje u Zagrebu, Rijeci i Splitu.
Nemoguće je raditi sasvim bez otpada, no tome se teži – rekla je
Varaždinka Željka Peršić, koja je
prodavaonicu Menta otvorila kao dio svojeg obrta Organika.

Najbolji je primjer, dodaje, izravna dostava. Lokalni proizvođač
ulja, na primjer, preuzme inoks posudu u prodavaonici, napuni je
kod kuće i vrati. Nema međuambalaže i kanal distribucije je
najkraći.

Menta nudi domaće proizvode Varaždinske, Međimurske i
Bjelovarsko-bilogorske županije, ali maslinovo ulje, naravno,
nije iz susjedstva. Stiže s Brača.

– Prodajemo sva brašna koja se koriste u konvencionalnoj
prehrani, ali i nova, posebna poput heljdinog, bučinog ili
pšeničnog, imamo ih i od slanutka, amaranta, sezama, rižino,
brašno zelene banane, tapioka škrob… – ispričala je Željka
Peršić.

Raduje je što sve više kupaca ulja donese svoje boce pa kupuje
bučino, maslinovo ili hladno prešano suncokretovo ulje koje se
rjeđe može kupiti u rinfuzi. Osim što kupci ne trebaju, nakon što
ga potroše, zbrinjavati ambalažni otpad, kupuju onoliko koliko im
treba. Mlade generacije, kaže Željka Peršić, vode računa ne samo
o svojem zdravlju, nego i svojem otisku koji ostavljaju na
planetu. Hrana u ponudi pretežito je iz ekološke proizvodnje i
jeftinija je nego ona u konvencionalnim pakiranjima.

Da su proizvodi kvalitetni, potvrđuju kupci ponovnim dolaskom u
prodavaonicu Menta. Od brašna najviše traže pirovo, a od žitarica
kvinoju. To ne treba čuditi jer je u toj ‘pseudožitarici’ s Anda
devet aminokiselina.

– U trgovinama nepakirane hrane vrlo je rijetko da netko kupuje
kilogram nečega. Čak i 500 grama je velika količina, sve se
uglavnom kupuje ispod 500 grama, a začini čak i na 10 grama. U
takvoj prodaji, kaže, nema bacanja hrane – objasnila je Željka
Peršić.

Dolaze joj kupci svih dobnih skupina, no ipak je nešto više
mladih. Kupci prepoznaju dobar koncept koji pridonosi njihovu
kućnom budžetu, lokalnoj zajednici, a u konačnici i cijelom
planetu.

U Hrvatskoj se trenutačno reciklira oko 40 posto plastičnog
otpada, no već sljedeće godine trebali bismo obnavljati puno
više.

– Na državnim regulatorima je donošenje zakona koji će
pridonijeti većim postocima recikliranja, a na potrošačima odluka
da što manje koriste plastiku i tako utječu na smanjenje
proizvodnje nove – kaže Željka Maršić za
24 sata
.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije