Vijesti / Gospodarstvo

NOVO U VARAŽDINU

TRGOVINA 'ZERO WASTE' U VARAŽDINU Željka Perišić: 'Nemoguće je raditi sasvim bez otpada, no tome se teži'

TRGOVINA 'ZERO WASTE' U VARAŽDINU Željka Perišić: 'Nemoguće je raditi sasvim bez otpada, no tome se teži'
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

U trgovinu dolaze kupci svih dobnih skupina, no ipak je nešto više mladih. Kupci prepoznaju dobar koncept koji pridonosi njihovu kućnom budžetu, lokalnoj zajednici, a u konačnici i cijelom planetu.

Prodavaonica zdrave hrane u kojoj ne nastaje otpad otvorena je u Školskoj ulici u Varaždinu. Kupci donesu svoju 'ambalažu' i u nju zapakiraju namirnice, pišu 24 sata.

- Trgovine ‘zero waste’, što znači bez otpada, postoje u Europi nekoliko godina, a i u Hrvatskoj ih je desetak. Osim naše u Varaždinu, postoje u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Nemoguće je raditi sasvim bez otpada, no tome se teži - rekla je Varaždinka Željka Peršić, koja je prodavaonicu Menta otvorila kao dio svojeg obrta Organika.

Najbolji je primjer, dodaje, izravna dostava. Lokalni proizvođač ulja, na primjer, preuzme inoks posudu u prodavaonici, napuni je kod kuće i vrati. Nema međuambalaže i kanal distribucije je najkraći.

Menta nudi domaće proizvode Varaždinske, Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije, ali maslinovo ulje, naravno, nije iz susjedstva. Stiže s Brača.

- Prodajemo sva brašna koja se koriste u konvencionalnoj prehrani, ali i nova, posebna poput heljdinog, bučinog ili pšeničnog, imamo ih i od slanutka, amaranta, sezama, rižino, brašno zelene banane, tapioka škrob... - ispričala je Željka Peršić.

Raduje je što sve više kupaca ulja donese svoje boce pa kupuje bučino, maslinovo ili hladno prešano suncokretovo ulje koje se rjeđe može kupiti u rinfuzi. Osim što kupci ne trebaju, nakon što ga potroše, zbrinjavati ambalažni otpad, kupuju onoliko koliko im treba. Mlade generacije, kaže Željka Peršić, vode računa ne samo o svojem zdravlju, nego i svojem otisku koji ostavljaju na planetu. Hrana u ponudi pretežito je iz ekološke proizvodnje i jeftinija je nego ona u konvencionalnim pakiranjima.

Da su proizvodi kvalitetni, potvrđuju kupci ponovnim dolaskom u prodavaonicu Menta. Od brašna najviše traže pirovo, a od žitarica kvinoju. To ne treba čuditi jer je u toj 'pseudožitarici' s Anda devet aminokiselina.

- U trgovinama nepakirane hrane vrlo je rijetko da netko kupuje kilogram nečega. Čak i 500 grama je velika količina, sve se uglavnom kupuje ispod 500 grama, a začini čak i na 10 grama. U takvoj prodaji, kaže, nema bacanja hrane - objasnila je Željka Peršić.

Dolaze joj kupci svih dobnih skupina, no ipak je nešto više mladih. Kupci prepoznaju dobar koncept koji pridonosi njihovu kućnom budžetu, lokalnoj zajednici, a u konačnici i cijelom planetu.

U Hrvatskoj se trenutačno reciklira oko 40 posto plastičnog otpada, no već sljedeće godine trebali bismo obnavljati puno više.

- Na državnim regulatorima je donošenje zakona koji će pridonijeti većim postocima recikliranja, a na potrošačima odluka da što manje koriste plastiku i tako utječu na smanjenje proizvodnje nove - kaže Željka Maršić za 24 sata.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6011

Reci što misliš!