Vijesti / Gospodarstvo

HŽ Infrastruktura

OLAKŠANJE ZA PUTNIKE Putovanje od Zagreba do Varaždina novi vlak smanjio za 80 minuta

OLAKŠANJE ZA PUTNIKE Putovanje od Zagreba do Varaždina novi vlak smanjio za 80 minuta
Bruno Fantulin/Pixsell

Njome godišnje putuje oko dva milijuna ljudi, a sad će od zagrebačkog do varaždinskog kolodvora stizati gotovo dvostruko brže.

Točno u 8.58 Glavnim kolodvorom odjeknuo je u petak zvuk zviždaljke koji je označio početak vožnje prvog od četiri suvremeno opremljenih dizel-električnih motornih vlakova koji će svaki dan prometovati na relaciji Zagreb – Zabok – Varaždin.

Njome godišnje putuje oko dva milijuna ljudi, a sad će od zagrebačkog do varaždinskog kolodvora stizati gotovo dvostruko brže.

Novi vlak za dvije i pol minute postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat, ima 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta te prostor za bicikle.

Četiri para dvokrilnih vrata i dvije rampe omogućavaju lakši ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, a ugrađen je i suvremeni sustav grijanja i hlađenja, videonadzor te besplatan pristup internetu.

– Upravljanje je jednostavnije i preglednije. Kočnica je, primjerice, elektromehanička, što znači da se ne troše kočioni diskovi pa je lakše održiva. Tako se više možemo koncentrirati na prugu i stvari koje se događaju oko nas pa je time sigurnije za putnike – rekao je strojovođa Dejan Vugrinec.

Dodao je kako je na dionici od Zagreba do Zaboka prije trebalo sat vremena, a po novom voznom redu predviđa se 35 minuta. Ugovorom iz 2014. HŽ Putnički prijevoz i Končar – Električna vozila dogovorili su da će u promet biti puštena 44 nova vlaka, a ovaj jučerašnji je 22.

– Planiramo u budućnosti na ovoj relaciji uvesti više vlakova koji će voziti svakih 30 minuta – kazao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, Željko Ukić.

Na jednom dijelu spomenute rute, odnosno od Zaprešića do Zaboka, u tijeku je renovacija pruge. Završetak tog projekta, pak, planira se da će biti do srpnja 2021., a kad se završi, kažu iz HŽ-a, brzi će vlakovi prolaziti tim dijelom u svega 14 minuta, a putnički u 28 minuta.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!