Vijesti / Gospodarstvo

VARKOM

USPJEŠNA 2019. Direktor Varkoma Željko Bunić: Ovako uspješnu godinu ćemo teško ponoviti

USPJEŠNA 2019. Direktor Varkoma Željko Bunić: Ovako uspješnu godinu ćemo teško ponoviti
Sjeverni.info

Završenu 2019. godinu tvrtka Varkom ostvarila je dobit 3,7 milijuna kuna, a predstavljeni su i najveći izazovi u nadolazećoj godini.

Tvrtka Varkom d.d. na press konferenciji je predstavila poslovne rezultate za 2019. godinu. Istaknuto je zadovoljstvo procesom prestrukturiranja te je tvrtka nakon nekoliko godina poslovanja s 'minusom', ove godine konačno ostvarila i pozitivan financijski rezultat.

- Godina je bila takva da će je dosta teško biti ponoviti. Iz jednostavnog razloga jer smo ostvarili odlične prihode, preuzeli toliko imovine, ostvarili toliko projekata da će to teško biti ponoviti. Nakon tri godine u kojima je Varkom grupa ostvariva negativan rezultat, konačno uspjeli doći do pozitivnog rezultata od nešto manje od četiri milijuna kuna – istaknuo je direktor tvrtke Željko Bunić.

Ukupna dobit tvrtke je 3,7 milijuna kuna, normalizirana EBTDA 25,5 milijuna, dakle dobit s amortizacijom. U prvom redu je to rezultat 'rješavanja' problema s tvrtkom Aquatehnika, koja više nije 'uteg' za poslovanje Varkoma.

U Varkomu tvrda da je godina bila i odlična radi imovine, objekata za odvodnju od čak 48 milijuna kuna te radi 650 milijuna kuna ugovora u aglomeraciji.

Što se tiče objekata za odvodnju radi se o objektima na području Gornjeg Kneginca, Ludbrega, Varaždinskih Toplica i Novog Marofa. Vrijednost aktive je time prešla jednu milijardu.

Prvi u Hrvatskoj po projektima

Što se pak tiče projekata, najveći dio otpada na projekte aglomeracija.

- Varkom je danas jedino trgovačko društvo iz domene vodnog gospodarstvo koje ima zaključene sve sekundarne ugovore na aglomeracijama. U odnosu na kompletnu aglomeraciju 2014-2020 smo najdalje. Završetak radova je predviđen za kraj 2021. godine odnosno početak 2022., a ja molim građane za strpljenje. Dobra stvar je da su se i podizvođači pokrenuli pa su uhvatili ritam i recimo u siječnju napravili gotovo 14 milijuna kuna realizacije – istaknuo je direktor Varkoma Željko Bunić.

Na press konferenciji prisustvovali su i čelni ljudi grada, a Ivan Čehok je pohvalio napore i rezultate koje je Varkom d.d. ostvario.

- Varkom je jedna uzorna tvrtka, ne samo za sve ostale u ovom gradu, nego i za cijelo vodno gospodarstvo u cijeloj Hrvatskoj. I po količini dogovorenih projekata u branši, ali i po ukupnom ulaganju i doprinosu u sustav održivosti u gospodarstvu, gdje mi imamo najmanje gubitke u vodi i nemamo visoku cijenu vode.  Pohvala direktoru, tehničkom direktoru, cijelom menadžmentu, ali i svim radnicima Varkoma, koji rade na svim ovim projektima – istaknuo je Čehok te nastavio.

- Imamo povećane radove, tako da je tvrtka danas u aktivi preko milijardu kuna, čime se i podigla ukupna vrijednost gradske imovine. Ako se podigla vrijednost imovine za 150 milijuna, što znači da je i vrijednost gradske imovine preko 70 milijuna kuna. To je ujedno i odgovor svima koji kritiziraju da ne upravljamo dobro s gradskom imovinom.

Varkom i aktivan u društvenoj zajednici

Varkom je posebno ponosan i na svoju aktivnu ulogu u zajednici pa su spomenuli projekt uređenja bazena na Dravi, dravske šetnice, ali i izgradnju javnih slavina u gradu i okolici. Spomenut je i projekt zbrinjavanja otpada i pretvaranja u kompost treće kategorije

Sve to, nastavit će i u ovoj, i nadolazećim godinama, a direktor ističe tri glavna izazova.

- Tri su ključna izazova pred Varkomom. To je nastavak usklađivanja sa zakonodavstvo u sferi vodnog gospodarstva, Zakon o vodnom gospodatrsvu, Zakon o vodama, Zakon o financiranju vodnog gospodarstva. Druga stvar je nastavak aglomeracije, za koju bi voljeli da tijekom ove bude 50% kompletnih ugovora završeno. Treći veliki izazov je pitanje baliranog otpada. Ne smijemo zaboraviti da je Varkom nositelj ovog projekta, a prema nepravomoćnoj presudi je sve vraćeno na početak – istaknuo je Bunić.

Naglašeno je i da će se nastaviti ulagati u povećanje kvalitete, čime bi se smanjili gubici u vodopsrkbi. Sve to posebno veseli i gradonačelnika Čehoka.

- Suradnja je danas takva da ćemo uspjeti postići ono što smo najavili, Varaždin će biti jedini grad koji će imati jedini 100% pokrivenost vodovodnu mrežu, kanalizaciju, električnu opskrbu, optički internet i stopostotnu pokrivenost nogostupima i biciklističkim stazama, gdje god je to moguće – zaključio je Čehok.

Nema poskupljenja vode

Na press konferenciji je spomenuto i da cijena vode, unatoč promjenama u zakonskoj regulativi neće rasti. Posljednji puta Varkom je cijenu vode dizao u 2011. godini, a tako će i ostati.

- Moram jasno reći da voda neće poskupjeti za korisnike naše mreže, a možda u nekim gradovima hoće. Niti što se tiče promjena zakonske regulative, udara ili inflacija, mi smo s našim prestruktruriranjem to uspjeli riješiti. Također, voda neće poskupjeti niti radi gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, jer Varkom ima odličnu mrežu. Gubici koje mi danas imamo, po bilo kojoj metodi, danas su manji od bilo koga – zaključio je Željko Bunić.

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!