Vijesti / Gospodarstvo

DELA SE

NOVE INVESTICIJE U tijeku gradnja nekoliko novih zgrada u Ivancu

NOVE INVESTICIJE U tijeku gradnja nekoliko novih zgrada u Ivancu
Grad Ivanec

Radovi na gradnji počeli su polovicom veljače i napreduju brzo.

- S obzirom na kroničan nedostatak stanova i stambenog prostora u Ivancu te podatke koji govore o povećanom doseljavanju građana u Ivanec s područja susjednih općina, javnost je s odobravanjem dočekala nove poduzetničke inicijative u stanogradnji - stoji na služebenoj stranici Grada Ivanca.

I dok jedna stambeno-poslovna zgrada raste u strogom središtu grada (nasuprot crkve, gdje veliku poslovno-stambenu zgradu gradi ivanečki poduzetnik Andrija Grabar), u Ivanečkom Naselju (nasuprot Superkonzuma), otvoreno je gradilište još dviju novih stambenih zgrada. Njih gradi ugledno ivanečko građevinsko poduzeće MIPCRO.

Interes za stanove je velik, što  potvrđuje i poduzetnik Filip Kišiček, voditelj MIPCRO-ove tehničke komercijale, koji kaže da su zainteresirani građani već počeli zvati i raspitivati se o mogućnosti kupovine stanova.

- Gradimo dvije stambene zgrade po načelu kućica u nizu. Svaka od njih će imati po četiri stana na četiri etaže, što znači da će na svakoj etaži biti po jedna stambena jedinica. Stanovi će biti trosobni, površine od 58 do 74 m2, a svaki stan će raspolagati lođom, spremištem i vanjskim parkirališnim mjestom. Zgrade će biti niskoenergetske, a svaki stan će imati zasebno brojilo za struju i plin. Budućim stanarima na raspolaganju će biti i opcija ventilacije s tzv. rekuperacijom, pa u tom slučaju stan dobiva oznaku A+ energetskog razreda - kaže Kišiček.

Radovi na gradnji počeli su polovicom veljače i napreduju brzo.

- Mi smo specijalizirana građevinska tvrtka, prepoznatljiva po kvalitetnoj i solidnoj gradnji u nisko i visokogradnji i za velike investitore, pa je ovo za nas razmjerno jednostavan zahvat. Stoga već u rujnu planiramo ishoditi uporabnu dozvolu za obje zgrade, a s popriličnom sigurnošću mogu najaviti useljenje u zgrade već u prosincu ove godine - poručuje Kišiček.

Stimulativne gradske mjere

Što se tiče prodajnih cijena stambenih kvadrata, kaže da ih još nisu do kraja definirali, ali i to da sigurno neće ići nebu pod oblake i da će posebno biti prilagođene mladim ljudima i obiteljima koje putem aktualnih programa Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nastoje trajno riješiti svoje stambeno pitanje.

Da će u tome značajnu ulogu imati i Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja na području grada Ivanca koji je nedavno donijelo ivanečko Gradsko vijeće, potvrđuje i interes građana koji su već počeli posjećivati gradsku upravu i detaljnije se raspitivati o mogućnostima korištenja ponuđenih stimulativnih mjera.

Jer, među ostalim, građani mogu ostvariti pravo na subvenciju mjesečne rate kredita u visini od 10%, s time da maksimalni iznos koji se subvencionira iznosi 100.000 eura na rok otplate minimalno do 15 godina.

Grad Ivanec će primjenu ove subvencije dodatno produljiti za godinu dana ako je u obitelji maloljetno dijete, dok će za svako novorođeno dijete trajanje subvencije produljiti za još 2 godine.

Korisnicima Programa mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja na raspolaganju su i druge stimulativne mjere, a detaljnije o njima mogu pročitati u programu koji je dostupan na web stranici Grada.

U planu i gradnja velike zgrade u Malezovoj

Zanimljivi su i budući planovi MIPCRO-a, koji će doprinijeti potpuno novoj vizuri dijela središnje ivanečke Malezove ulice, koju sada nagrđuje nekoliko prastarih objekata.

Naime, tvrtka je već izradila idejne projekte za gradnju velike stambeno-poslovne zgrade u toj ulici, od kbr. 32 do 36 (na mjestu sadašnjih prastarih zgrada, točnije na potezu od nove poslovno-stambene zgrade dr. Klampfla do Pekare „Kraš“). Svi sadašnji stari objekti bit će porušeni, a na njihovu mjesto MIPCRO planira sagraditi veliku zgradu s 25 do 30 stanova.

- Zgrada će imati podzemnu garažu i lift, a u prizemlju će biti poslovni prostori - otkriva Filip Kišiček neke od budućih poslovnih planova MIPCRO-a, a koji će, sigurno je, uvelike doprinijeti novoj urbanizaciji Ivanca.

S gradnjom višestambenih objekata na atraktivnim lokacijama u Ivancu namjeravaju započeti i drugi investitori. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!