Vijesti / Gospodarstvo

LOGISTIČKI PROBLEMI

ODRŽAVAJU PROIZVODNJU Tvornice uglavnom rade, uz prilagođene uvjete i brigu o zaposlenicima

ODRŽAVAJU PROIZVODNJU Tvornice uglavnom rade, uz prilagođene uvjete i brigu o zaposlenicima

Uslijed epidemije industrija se bori s logističkima problemima. Ispitali smo kako se tvornice prilagođavaju novonastaloj situaciji.

Kriza uzrokovana koronavirusom uzrokovala je zatvaranje ugostiteljskih objekata, priličnog broja trgovina i obrta, a radi uvjeta i teškog rada, probleme imaju i proizvodne tvrtke, koje zapošljavaju veliki broj radnika.

Vezana vijest:

Boxmark radnici Tvrtka iz Trnovca ZBOG KORONAVIRUSA Boxmark od ponedjeljka na dva tjedna zatvara sve pogone!

Boxmark od ponedjeljka zatvara svoj pogon na dva tjedna, a provjerili smo i kod drugih velikih poslodavaca kakvo je stanje kod njih.

Najveći poslodavac u ivanečkom kraju je Ivančica d.d., koja se bavi proizvodnjom obuće. Oni nastavljaju rad i proizvodnju.

- Nastavak proizvodnje nužan je radi ugovorenih rokova isporuka na domaće i inozemno tržište. U poduzeću se provode sve preventivne mjere prema preporukama i uputama Stožera civilne zaštite – javili su iz Ivančice.

Ivančica: Briga za zdravlje zaposlenika na prvom mjestu

- Zaposlenici osjetljivog zdravstvenog stanja koji pripadaju rizičnim skupinama u ovoj situaciji zbrinuti su te ne dolaze na posao, radi mjera opreza, sigurnosti i zaštite. Iako ovisimo o rokovima isporuke i pravovremenoj proizvodnji, briga o zdravlju i zaštiti naših zaposlenika nam je na prvom mjestu. S radom ćemo prekinuti ukoliko dođe do poremećaja u nabavi repromaterijala, oboljenja većeg broja zaposlenika ili pak odluke Vlade o zatvaranju proizvodnje – ističu u Ivančici.

Imali su određenih poteškoća, koje su uspješno otklonili, prvenstveno što se tiče dobavljanja i otpremanja robe. Svi to je išlo nešto sporije, ali ipak kontinuriano da se proizvodnja može nastaviti, ističu u Ivančici.

Press Glass: Osigurali rad uz sve preporuke

Kontaktirali smo i najveće poslodavce u Poduzetničkoj zoni Jalžabet. Press Glass je tvrtka koja posljednjih godina bilježi značajan rast zaposlenih, a radi se o tvrtki koja je lider za preradu stakla, na području graditeljstva, koja ima čak 12 pogona za proizvodnju, od kojih onaj u Poslovnoj zoni Jalžabet postoji od 2015. godine.

- Naša tvrtka radi i dalje. Nismo stali. Još u veljači smo krenuli osiguravati veće zalihe reporomaterijala jer situacija s Italijom je za nas predstavljala poslovni rizik zbog postojanja dijela naših kupaca i dobavljača tamo. Sve dok naši kupci šalju narudžbe dat ćemo sve od sebe da ispunimo njihova očekivanja. Nešto smo smanjili kapacitete, ukinuli smo dio noćne smjene, osigurali da radnici imaju što manje kontakata i, srećom, nemamo zaraženih ni suspektnih na koronavirus – kazao nam je Igor Vlahović, predsjednik uprave.

- Već od početka ožujka smo primijenili sve potrebne restriktivne mjere, higijensko-sanitetske, da spriječimo mogućnosti zaraze, da omogućimo normalan rad, ali i osiguramo da su ljudi sigurni - ističe Vlahović.

Što se pak tiče transporta, imali su i oni problema, ali sada se to ipak nešto, koliko-toliko, stabiliziralo.

- Imali smo određenih problema vezanih uz transport, naša tri vozača su trenutno u samoizolaciji od 14 dana tako da smo prisiljeni angažirati više vanjskih prijevoznika, ali uz silan napor samih prijevozničkih kompanija, sindikata vozača i stručnih udruženja te Vlade, uspjelo se to zasad nekako posložiti pa sad možemo funkcionirati – ističe predsjednik uprave Press Glasa Vlahović.

Wollsdorf : Slušamo preporuke i normalno radimo

U Poduzetničkoj zoni Jalžabet je i tvrtka Wollsdorf, također s četristotinjak zaposlenika. Wolfsdorf se inače bavi proizvodnjom i preradom proizvoda od vrhunske kože, prvenstveno za automobile, namještaj, zrakoplove.

- Proizvodnja se normalno odvija, nemamo velikih logističkih problema zasad. Naravno, poduzeli smo sve mjere koje su potrebne za normalan rad – istaknula je Mirjana Sokolić, voditeljica ljudskih resursa u Wollsdorfu.

- Razdvojili smo smjene da radnici previše nemaju previše kontakata međusobno. Nešto smo skratili radna vremena, a za sve dalje slušamo upute Kriznog stožera i po tome ćemo postupati – ističe Mirjana Sokolić.

Građevinski sektor obično 'strada' kasnije

Ipak, svi oni osjećat će, i osjećaju, posljedice. Za Press Glas one tek sada slijede.

- Naša matična tvrtka radi najviše na skandinavskom tržištu, gdje zasad nema poteškoća s poslovanjem, isporuke normalno funkcioniraju, tako da zasad svi naši pogoni funkcioniraju. No mi smo dosta ovisni o građevini, gdje su ti trendovi nešto drugačiji, tu kriza obično nešto kasnije stiže – ističe Vlahović.

Preusmjeravanje kupaca na online prodaju

Što se tiče Ivančice, oni su već na 'udaru', jer moraju zatvoriti trgovine, a u njihovoj prodajnoj mreži je 28 Froddo shopova.

- Za nas je to značajna situacija jer je početak sezone. Kupce smo preusmjerili na web shop te se nadamo da ćemo barem dio gubitka pokriti kroz internetsku prodaju.

Ipak, glavnina prodaje odnosi im se na izvoz (88 posto), većinom na zemlje EU zahvaćene epidemijom.

- U ovom trenutku nije moguće procijeniti nastale gubitke, jer ovi ponajviše ovise o dužini trajanja pandemije, no već sada možemo zaključiti da ćemo posljedice osjećati najmanje godinu dana od završetka ove krizne situacije. Rezultati ovogodišnje kolekcije proljeće/ljeto utjecat će na prodaju sljedeće kolekcije, jer se radi o sezonskoj robi – ističu u Ivančici.

Ipak, nadaju se pravovremenoj isporuci i opskrbi repromaterijalom, kako bi osigurali zaposlenost kapaciteta u što dužem periodu.

- Zasad nema značajnijih otkazivanja narudžbi te iskreno nadamo da će tako i ostati. Prema neslužbenim informacijama, neke zemlje su već donijele Uredbe o zabrani otkazivanja narudžbi. U maloprodajnoj mreži trenutno je fokus na internetskoj prodaji – zaključuju  u Ivančici.              

Kontaktirali smo i ostale veće proizvodne tvrtke u varaždinskom kraju, čekamo njihove odgovore.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!