Vijesti / Gospodarstvo

HRVATSKA PODRUŽNICA SPAŠENA

Sberbank u Hrvatskoj će sanirati, preuzima je HPB

Sberbank u Hrvatskoj će sanirati, preuzima je HPB
Boris Zdrinja/Pixsell

U srijedu, kad se otvore poslovnice, banka će biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i moći će izvršavati sve svoje obveze.

Hrvatska podružnica Sberbanke je spašena, a novi će joj vlasnik biti Hrvatska poštanska banka! Jedinstveni sanacijski odbor, sanacijsko tijelo EU, donio je danas, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, odluku kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb. Odluku je potvrdila i Europska komisija, a provest će je HNB.

Odlučeno je da se sanacija provede prodajom; novi vlasnik postaje Hrvatska poštanska banka kojoj će HNB prenijeti 615.623 dionica koje predstavljaju 100 posto temeljnog kapitala Sberbanke.

U srijedu, kad se otvore poslovnice, banka će biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i moći će izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija danas u ponoć.

Hrvatska poštanska banka je s udjelom od 5,56 posto u aktivi bankovnog sustava šesta po veličini banka u zemlji i u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske. Do imenovanja nove uprave koordinaciju poslovanja banke preuzet će sanacijska uprava koju vode Paško Rakić, predsjednik uprave, i Boris Bekavac, član uprave te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave.

Oglasio se i HPB priopćenjem u kojem najavljuju da će banka 2. ožujka od 12 sati otvoriti poslovnice za sve klijente i nastavlja redovno poslovanje kao dio HPB Grupe.

- Reagirali smo u iznimno kratkom roku i omogućili našim sugrađanima da slobodno raspolažu svojim sredstvima. Istovremeno, preuzimanjem Sberbanke jačamo buduću poziciju HPB-a na tržištu, a to je velika vijest i za naše zaposlenike i dioničare. Od danas, naši novi klijenti mogu nastaviti normalno koristiti sve financijske usluge, bez ograničenja i zato čestitam svima koji su dali sve od sebe kako bi se ova situacija riješila čim prije - poručio je predsjednik Uprave HPB-a, Marko Badurina.

HPB je nedavno preuzeo i Jadransku banku koja je također prije toga sanirana. Premijer Andrej Plenković o svemu se oglasio na Twitteru.

- Slijedom upozorenja Europske središnje banke (ESB) o likvidonosnom pogoršanju Sberbanke uslijed restriktivnih mjera, Vlada RH je zajedno s Hrvatskom narodnom bankom (HNB)  žurno reagirala kako bismo zaštitili hrvatske građane i poduzetnike koji posluju sa Sberbankom Hrvatska, naveo je premijer Plenković.

Najnovije

Reci što misliš!