Vijesti / Gospodarstvo

Varkom: Aglomeracija Varaždin

Potpisan Ugovor za za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin

Potpisan Ugovor za za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin

Projekt bi trebao biti gotov do 2023. godine.

Danas se u Park Boutique Hotelu Varaždin održalo svečano potpisivanje Ugovora za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin.

Potpisivanju su prisustvovali direktor Varkoma Bruno Ister, predsjednik Uprave GK Grupe Robert Gotić, župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i izaslanica ministra i ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Elizabeta Kos

- Ovo je jedan od 60 projekata koji se provode na području Republike Hrvatske. Svi ti projekti vrijedni su preko 25 milijardi kuna. Ovaj projekt je iznimno važan za grad Varaždin i ostale okolne općine jer izgradnjom sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda dobivamo 95 posto stanovništva u priključku na sustav javne odvodnje. To znači čišći okoliš, čišće vode i veći standard vodnih usluga za građane - kazala je izaslanica ministra Ćorića Elizabeta Kos. 

Zoran Đuroković izrazio je zadovoljstvo izvršenim poslom te se nada da će projekt biti gotov do 2023. godine. 

- Najteži dio posla na Aglomeraciji Varaždin je iza nas. To znači izgradnja i rekonstrukcija više od 240 kilometara linijskih građevina koji će omogućiti daljnji razvoj sustava odvodnje na području Aglomeracije Varaždin. Zahvala i građanima koji su imali razumijevanja čekati bolje sutra i daljnji razvoj kanalizacije koji će omogućiti priključenje 40 tisuća stanovnika aglomeracije javnom sustavu odvodnje - rekao je generalni direktor Hrvatskih voda te dodao da se na ovaj način dugoročni štiti jedan od najvrjednijih resursa, a to je voda.

- Vlada RH je omogućila više od 20 milijuna kuna sredstava, na onih prethodno dodijeljenih 855 milijuna kuna. Projekt će sveukupno vrijediti oko 880 milijuna kuna, a od toga 500 milijuna kuna su europska sredstva - rekao je Đuroković te čestitao Varkomu jer su iskoristili šansu da se realiziraju europska sredstva i potpora sredstava iz državnog proračuna. 

Župan Stričak naglasio je da je cijeli projekt bitan za budućnost 

- Svaka investicija je bitna, a pogotovo ona koja je bitna za našu budućnost. Na području Varaždinske županije planiramo graditi sedam aglomeracija. Varaždinske Toplice su završne, a Varaždin je pri kraju. Tu je infrastruktura koju treba izgraditi. Sve ovo bitno je zbog naše budućnosti i potomaka. Zahvaljujem resornom ministarstvu i Vladi na pomoći - istaknuo je župan.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je važnost projekta. 

- Zadovoljstvo mi je što će završetkom projekta svako domaćinstvo i kućanstvo u gradu imati mogućnost priključka na kanalizacijsku mrežu. Tako štitimo naše podzemne vode. Bitno je što taj pročistač dolazi blizu našeg Aquacityja i taj novi moderni pročistač dat će novi zamah razvoju varaždinskog turizma te pretvoriti Aquacity u poželjnu kontinentalnu destinaciju - rekao je Bosilj. 

Bruno Ister iskazao je zadovoljstvo potpisanim Ugovorom. 

- Ulazimo u veliko finale ovog velikog projekta. Treba nam pomoći, znanja i sreće da ga u roku privedemo kraju. Kada ga privedemo kraju, bit će tu mnogo benefita za građane i okoliš. Priroda vapi za ovakvim projektima. Ovo je krunski projekt zaštite okoliša u našoj županiji - kazao je Ister. 

Robert Gotić naglasio je da će biti potrebna suradnja svih dionika u ovom procesu. 

- Danas smo prisustvovali zadnjem činu jednog procesa koji je bio dug i naporan, a to je postupak javne nabave koji smo s uspjehom izvršili. Kao izvođačka firma mi smo dio posla namijenjenog Aglomeraciji već odradili. Po statistikama, to je jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj. Nama je stalo da sve uspije i da sljedeće generacije ne trebaju o tome brinuti. Znamo koliko to znači za stvaranje neke dodatne vrijednosti. Živimo u vrlo izazovnim vremenima. Na početku postupka cijene građevinskog materijala su bile nešto sasvim drugo. Trebat će nam vrlo kvalitetna suradnja svih dionika u ovom procesu. Napravit ćemo sve da se posao obavi na vrijeme - istaknuo je Gotić. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.