Vijesti / Gospodarstvo

ovisnost o nafti

Štern kaže da bi nafte moglo i nestati: ‘Cijena bi mogla ići i do 20 kuna, nadam se da sam u krivu’

Štern kaže da bi nafte moglo i nestati: ‘Cijena bi mogla ići i do 20 kuna, nadam se da sam u krivu’
Hrvoje Jelavic/Pixsell

Hrvatski naftni stručnjak o cijenama goriva...

Europska komisija predstavila je novi paket sankcija Rusiji. Između ostalog, predviđa se postupno uvođenje zabrane uvoza ruske nafte i naftnih prerađevina. O tome kako će se to odraziti na cijene u Hrvatskoj, u Dnevniku Nove TV govorio je energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern.

U Hrvatskoj je gorivo i sada preskupo. Na pitanje koliko Hrvatska ovisi o ruskoj nafti, Štern je rekao da momentalno ne ovisi puno.

- Naftu za Hrvatsku kupuje MOL, ne znam točno koji je omjer kupovine ruske nafte i nafte iz Azerbajdžana. Ali smo uvijek ovisili o određenoj količini ruske nafte koja je dolazila morskim putem u Omišalj - kazao je.

Hrvatska ovisi o tome kako će se Mađarska postaviti u slučaju embarga.

- Ako dođe do onoga o čemu se govori, da će Mađarska i Slovačka biti izuzete od sankcija, jer MOL je vlasnik rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, sretna je okolnost da smo u okviru MOL-ove grupe. Derivati iz te dvije zemlje će dolaziti u Hrvatsku bez obzira na ograničenja - objasnio je Štern.

- Ako će te zemlje biti izložene sankcijama na rusku naftu, one će morati uvoziti naftu preko Omišlja. Tu će zaraditi JANAF, ali će cijena nafte i derivata biti visoka. Jedina je nada da će i jednoga i drugoga biti - rekao je.

O tome kolika bi u tom slučaju mogla biti cijena benzina, Štern kaže kako je teško o tome govoriti.

- Danas je porasla cijena nafte za četiri posto pa je prema kraju dana pala tri posto. Bit će posljedice takvih odluka i nafta bi mogla porasti od nekakvih 130 ili 140 dolara po barelu. Dolar je poskupio u međuvremenu, porasla mu je vrijednost - navodi.

- Ne bih isključio cijenu od 15 do 20 kuna po litri - rekao je Štern.

Štern navodi da, ako udarac Europe i njezinih sankcija na rusku naftu dovede do toga da nafte nestane, teško da će se nedostatak moći nadomjestiti.

- Ostali proizvođači, zemlje OPEC-a, pogotovo Venezuela koji je veliki izvoznik, su prijatelji Rusije i teško da će povećati proizvodnju. Rusija ima i druge načine izvoza nafte jer to nisu sankcije Ujedinjenih naroda, nego samo Europe - kazao je.

- Indija, Kina, ostale zemlje Dalekog istoka mogu i dalje kupovati rusku naftu bez obzira na sankcije. Indija je već najavila da će kupovati rusku naftu s diskontom od 30 do 35 dolara po barelu, njima to naftu čini jako jeftinom - dodao je i rekao da će na tome zarađivati oni koji trguju naftom, države i ostali te da će oni koristiti novonastalu situaciju.

- Očekujem da će u ovakvoj situaciji cijene porasti. Ako se to ne dogodi, to će biti za mene ugodna vijest i bit ću u krivu, ali bit će mi drago da sam u krivu - zaključio je Štern za Dnevnik

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.