Vijesti / Gospodarstvo

PREKO 70 poslodavaca i 40 atraktivnih radionica

ODLIČNA PRIGODA Na FOI-ju započeo nikad jači Tjedan karijera!

ODLIČNA PRIGODA Na FOI-ju započeo nikad jači Tjedan karijera!

Od ponedjeljka pa sve do petka, na varaždinskom FOI-ju traje Tjedan karijera. Sve je započelo prije 10 godina, kao Dan karijera, u organizaciji novooformljenog Centra za podršku studentima i razvoj karijera, a danas predstavlja jedan od najznačajnijih takvih događaja u ovom dijelu Hrvatske.

Tjedan karijera već 11. put zaredom organizira FOI-jev Centar za podršku studentima i razvoj karijera, koji će i sam ovom prilikom proslaviti svojih 10 godina djelovanja. Bio je to prvi takav centar na nekom fakultetu u Hrvatskoj koji je suradnju ostvario do sada s više od 700 uspješnih poduzeća, a danas svoju ekspertizu i iskustva prenosi i na druge fakultete koji su u procesu osnivanja takvih centara za studente.

- Ovih deset godina je proletjelo. Na ovom Tjednu karijera je 70 poslodavaca, a napominjemo da je interes poslodavaca bio i puno veći. Mi smo zapravo sva mjesta popunili već u ožujku, što je i logično jer je interes za studenima FOI-ja vrlo velik – kazala nam je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera, koji je i glavni organizator Tjedna karijera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ističe i da su ovakvi događaji jako važni za studente, što potvrđuje i da čak 90 posto studenata na nekim smjerovima dobije posao na mjestu gdje rade svoju studentsku praksu. Upravo na Tjednu karijera studenti vrlo često dogovaraju svoje prakse.

- Nas često pitaju kako smo od Dana karijera stigli do Tjedna karijera, kada ćemo imati i mjesec karijera, ali ja odgovaram da mi to zapravo imamo kontinuirano kroz godinu. FOI se sve više okreće modelima učenja kroz rad, tzv. Workbase learning, gdje imamo jako puno prakse i na dodiplomskim studije pa studenti kroz cijelu godinu imaju priliku surađivati s poslodavcima – ističe Pažur Aničić.

Begićević-Ređep: Nastupa promjena paradigme – studenti biraju poslodavca

Ovakvi događaji stoga su od velike važnosti i za poslodavce, koji se trude maksimalno za ovakve događaje, a tijekom ovogodišnjeg Tjedna karijera predstavit će se 70 poslodavaca, na tzv. 'Karijernom španciru', a bit će tu i 40 vrlo atraktivnih tematskih radionica 

- Studenti Fakulteta organizacije i informatike su među najtraženijima na tržištu rada, stoga se i poslodavci putem stojih pitcheva, nastoje predstaviti studentima u što boljem svijetlu. Jer upravo studenti biraju poslodavca i tu se ta paradigma promijenila – istaknula je dekanica Nina Begićević Ređep.

U posljednih 10 godina, ističe dekanica, sklopili su ugovor s preko 1000 tvrtki, a naglašava i kako je manifestaicja objeručke prihvaćena od studenata.

- Sve radionice su integrirane i u našu nastavu, u okviru predmeta, i to je način na koji želimo raditi na fakultetu, jer nam je cilj prenijeti čim više praktičnih znanja i vještina već tijekom studianja – istaknula je Nina Begičević Ređep.

FOI godišnje upisuje 500 tinjak studenata, a ističe da bi mogli upisati i mnogo više, ali imaju problem prostora, ali još više i problem nastavničkog kadra. To nije samo hrvatski problem, nego i svjetski.

- Problem je svugdje, jer kako motivirati nekoga da se odrekne lukrativne karijere u informatici da postane profesor ili istraživač. Naravno da FOI, ali i FER, te svi fakulteti koji su u području informatike rade dodatno da motiviraju najbolje studente da ostanu na fakultetu da obrazuju kadar za tržište. Ali ako neće biti popore s nacionalne razine te još snažnije potpore poslodavaca, da će biti sve teže – ističe dekanica.

Bogat program, uz opis pojedinih aktivnosti, objavljen je na stranicama Centra za podršku studentima i razvoj karijera CPSRK, a novost je i ta da se studenti prijavljuju kroz do sada u Hrvatskoj jedinstvenu aplikaciju CPSRKapp, razvijenu ove akademske godine, u kojoj svaki student FOI-ja kreira svoj 'poslovni' profil i u kojoj su sadržane sve nastavne i izvannastavne aktivnosti koje fakultet u suradnji s poslodavcima održava.

Radionice, predavanja, pitchevi, studijska putovanja, ljetne škole – sve im je dostupno na jednom mjestu. Ujedno, aplikacija je osmišljena kao „date site“ za studente i poslodavce, koji temeljem ostvarenih zajedničkih aktivnosti i kontakata međusobno 'matchaju', mogu se povezati te nastaviti poslovnu suradnju nakon studija. Aplikacija je osmišljena i kreirana sredstvima iz EU projekta Study4Career, a prilikom programiranja korištena je vlastita ekspertiza na Fakultetu.

FOI je tu još jednom napravio iskorak u ranom razvoju karijera svojih studenata koji se obrazuju na informatičkim, poslovnim i ekonomskim studijskim programima.

Najnovije

Reci što misliš!