Vijesti / Gospodarstvo

teška zima

Plenković objavio nove cijene struje i grijanja, a ovo su ograničene cijene osnovnih namirnica

Plenković objavio nove cijene struje i grijanja, a ovo su ograničene cijene osnovnih namirnica
Patrik Macek/Pixsell

Jesenski paket mjera težak je 21 milijardu kuna.

Vlada na današnjoj sjednici napokon usvaja paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu kako bi se ublažio cjenovni udar do kojeg je prije svega dovelo poskupljenje energenata. Ali ne samo to.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković predstavio je jesenski paket mjera koji je težak gotovo 21 milijardu kuna i iz kojeg, kako je rekao, nitko nije izostavljen niti zaboravljen.

- Idemo s jednom snažnom intervencijom - poručio je premijer. Izložio je prezentaciju koja prikazuje kontekst i realnu situaciju u kojoj se nalazimo te mjere.

- Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja u opskrbi energenata i hrane. Najveći razlog je ruska agresija na Ukrajinu te je trajno narušila odnose Zapada i Rusije. Tu su i klimatske promjene: razorne suše i poplave koje pridonose poskupljenju i hrane i energije. Uz to, Kina je značajno usporila proizvodnju zbog covid krize te je došlo do poremećaja u svjetskoj trgovini. S druge strane, gospodarski rast je povećao jaz između velike potražnje i slabe ponude - pojasnio je premijer na početku.

Barel nafte koštao je 47 eura lani, a danas 93 eura. Cijena električne energije lani u ovo doba bila je 131 euro za MwH, a sada 534. Prije dvije godine, plin jedan MwH lani 52 eura, a danas 216 eura.

- Zahvaljujući mjerama Vlade prosječna cijena plina je stabilna, zbog našeg paketa iz proljeća - istaknuo je. Isto je i s cijenama goriva.

Koji je odgovor Vlade na globalnu energetsku krizu?

- Ovaj naš paket je snažan, pravedan i sveobuhvatan. Očuvat će standard građana, funkcioniranje javnih ustanova i da zadrži rast gospodarstva. Siguran sam da će nam i rast u 3. kvartalu biti dobar, a godišnji će biti iznad predviđanja. Paket je usmjeren na one kojima je pomoć najpotrebnija i koje najviše pogađa rast cijena - poručio je premijer dodajući da se redistribuira ono što je državi na raspolaganju.

- Paket ne ostavlja nikoga po strani. Cilja na javni i neprofitni sektor, ali i gospodarstvo. Nismo smetnuli s uma da oni koji su na tržištu i plaćaju poreze, nismo ih zaboravili. Brinemo posebno o ranjivim skupinama - tu smo napravili poseban paket koji će biti adekvatan da se prebrodi ova kriza - rekao je premijer.

Ublažavanje rasta cijena energije

Kad je riječ o električnoj energiji i kućanstvima ide se na ograničene cijene električne energije. Prosječna cijena od 59 eura za MwH bit će za polugodišnju potrošnju do 2500 kWh od 1. listopada ove godine do 31. ožujka 2023. Po prosječnoj cijeni od 88 eura/MwH plaćat će oni s potrošnjom većom od 2500 kWh. Vrijednost mjere je 3,1 milijarda kuna.

- Odlučili smo napraviti i rekategorizaciju kad je riječ o el. energiji - na kućanstva i gospodarstvo. Niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske: bolnice, vrtiće, domove za starije, vjerske zajednice, nevladin sektor, lokalna i regionalna samouprava… Njima smo osigurali jeftiniju el. energiju: 62 eura/mwH, i to bez skuplje kategorije koja ovisi o potrošnji - pojasnio je. Vrijednost mjere je milijarda kuna.

Kad se radi o poduzetnicima, napravljena je gradacija i u skladu s potrošnjom bit će i cijena.

- Što se tiče cijene plina, cijene za kućanstva fiksirane su do 1. travnja 2023. godine, dakle građani mogu ostati mirni. Da nismo donijeli mjere prošle godine, imali bi velik rast cijena plina - rekao je Plenković.

- Kad je riječ o poduzećima, kad smo shvatili što se događa sa tržištima i nerealno visok rast cijena zbog ovih okolnosti, postoji niz zemalja da se na razini EU poduzmu zajedničke mjere kojima bismo obuzdali rast cijena plina. Ministar Filipović danas ide na sastanak u Bruxelles gdje ćemo se zalagati za cjelovito i zajedničko rješenje. Nije realno očekivati da će ijedna država to sama za sebe riješiti bez ulaženja u financijski ofsajd - rekao je Plenković.

- Hrvatska će moći pridonijeti tu dosta sa svojom infrastrukturom, od plinovoda i naftovoda i terminala za ukapljeni plin - rekao je premijer.

Ide se i na ograničenje cijena toplinske energije - mjera obuhvaća skoro 160 tisuća kupaca.

- Ide se za tim da cijena kućanstvima i poduzetnicima ostane ista. Svi moji dragi sugrađani u Zagrebu, ova mjera direktno rješava pitanje da im neće doći do povećanja cijene grijanja. Vrijednost mjere je nešto manje od 195 milijuna eura - kazao je Plenković.

Ograničava se i cijena drva kojeg ljudi koriste za ogrjev, te ukapljenog naftnog plina (propan butan).

Dugoročni cilj je poticanje zelene energije, poručio je Plenković, a potom predstavio drugi dio paketa koji se tiče ograničenja cijena nužnih namirnica.

Ograničavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica

S proizvođačima i trgovačkim lancima dogovoreno je limitiranje cijena.

- Ovo je paket kojim će naši sugrađani pojačati snagu svoje košarice. Vrlo konkretno, vrlo značajno - sa 217 na 151 kunu. I više je nego jasno koliki je to doprinos - kazao je premijer.

Povećat će se i socijalne naknade, a pomoć dobivaju i umirovljenici. Ići će se za mjerom koja je sadržana u jednokratnoj naknadi, energetski dodatak za 690 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna, kazao je.

Plenković je najavio i mjere za roditelje.

- Ići će se i s isplatom posebnog novčanog primanja po obiteljima, ovisno o broju djece - kazao je. Za studente je pripremljeno 2000 dodatnih stipendija, a sa studentskim centrima će se dogovoriti da ne dođe do poskupljenja studentskih obroka.

Najavljena je i pomoć poljoprivrednicima. Plenković je najavio i pomoć poduzetnicima koje se odnosi na porezno rastrećenje, odnosno rast neoporezivih primitaka zaposlenih.

Uvodi se porez na dobit onima koji su profitirali u krizi

Plenković je na kraju rezimirao jesenski paket mjera.

- Paket će zaštititi građane, cijeli javni i nevladin sektor, poduzeća... Omogućit ćemo mirnu jesen i zimu. Svi će akteri znati kakvi će im biti troškovi. Država je osigurala sredstva, osigurat ćemo nesmetano funkcioniranje javnih ustanova i službi. Krećemo sa snažnim ulaganjima u neovisne izvore energije jer ne znamo koliko će ova kriza trajati. Šaljemo poruku odgovornosti i štednje energije. Očekujemo odgovorno ponašanje svakog pojedinca, svi se trebaju držati jasnih preporuka koje smo donijeli još u srpnju. Mi ćemo predložiti Saboru poseban porez na dobit i pravednu raspodjelu tereta krize - dodatno oporezivanje poduzeća koja ostvaruju značajnu dobit u vremenima krize u odnosu na vremena prije nje. To nije moralno prihvatljivo u ovim vremenima - poručio je premijer i zaključio:

- Vrijednost mjera koje donosimo ove godine - mjere do sada donesene iznose 6,3 posto BDP-a. Jesenski paket pomoći je vrijedan gotovo 21 milijardu kuna.

Malo i o INA-i

Vlada će donijeti odluku kojom se nalaže INA-i da se sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj mora i prodavati u Hrvatskoj, a Nadzornom odboru predložit će da se hrvatski članovi Uprave INA-e razriješe, kako je i u srijedu najavio ministar gospodarstva Davor Filipović.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.