Vijesti / Gospodarstvo

predsjednik reformista

Čačić: 'Mi smo ušli u recesiju – svjedočimo tome po svojim džepovima'

Čačić: 'Mi smo ušli u recesiju – svjedočimo tome po svojim džepovima'
Matija Habljak/Pixsell

'Pa građani ne kupuju šarafe, nego kruh, mlijeko, plaćaju račune', kaže bivši varaždinski župan.

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti i bivši varaždinski župan, gostovao je u N1 Studiju u kojem je komentirao rast kamatnih stopa, inflaciju i zakon o izbornim jedinicama.

- Kamate će rasti, jedan od neizbježnih instrumenata u smanjivanju inflantornih kretanja je porast kamata. O tome ne treba dvojiti, to je normalan sinusoidni ciklus. Građani, fiksirajte kamate, ova razina neće biti tako dobra sigurno sljedećih 5, 6, 7 godina - rekao je.

Kaže kako ulazak u eurozonu ublažava rast kamatnih stopa.

- Rizici su smanjeni. Da ne ulazimo u eurozonu, bio bi veći rast kamatnih stopa, no ne možemo reći koliko. Sad se pokazuje da svi oni argumenti koji su bili protiv eura su šuplji i opasni. Da, euro je za nas dobra stvar, što naravno ne znači da je to uvijek bilo tako - rekao je pa dodao:

- Kad govorimo o inflaciji, to je uvijek statistička kategorija i sarma. Kažemo da je inflacija de facto kod nas 12,8, a ona nikako nije ispod 20 posto. Pa građani ne kupuju šarafe, nego kruh, mlijeko, plaćaju račune. 

Navodi kako su se sindikati izborili za povećanje od 6 posto, no mi svi zajedno plaćamo tu razliku.

- To predstavlja to smanjenje naših prihoda. To je posljedica ogromne potrošnje bez pokrića u vrijeme korone. Europa ne može ne ući u recesiju, naravno da će ući. Recesija počinje s tri tromjesečja zaredom u minusu, ali ako smo mi imali rast 5, 6, pa pali na 1 posto, to je već znak da snažno tonemo. Mi ulazimo u recesiju, mi smo ušli recesiju i svjedočimo tome po svojim džepovima - kazao je za N1

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.