europska zaštićena oznaka

Varaždinsko bučino ulje postalo 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Veliko priznanje za varaždinski proizvod!

Varaždinsko bučino ulje je dobilo europsku zaštićenu
oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u
Službenom listu Europske unije od 3. srpnja 2023. godine.

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih
oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te
zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene
oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog
podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju
autentičnog proizvoda.    

Postupak zaštite naziva Varaždinsko bučino ulje pokrenula je
Udruga ‘Varaždinsko bučino ulje’ koja je Ministarstvu
poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog
podrijetla pod nazivom Varaždinsko bučino ulje.  

Varaždinsko bučino ulje je djevičansko jestivo ulje dobiveno
prženjem i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice
(Cucurbita pepo L.), a koristi se kao dodatak jelima i
salatama. Varaždinsko bučino ulje je tamnozelene do
crne boje s crvenkastim odsjajem. U aromi dominira osjet
prženosti protkan specifičnim orašastim okusom bez stranog ili
užeglog mirisa i okusa. Aromatično je te ima uglađen, suptilan
okus i jasno prepoznatljiv miris prženih bučinih sjemenki.
Karakteriziraju ga mirisne, pikantne note i dobro uravnotežen
buke. Tekstura ulja je zaokružena i profinjena, dobrog
viskoziteta, vizualno privlačna i sjajnog odsjaja.

Proizvodnja Varaždinskog bučinog ulja, od sadnje buča do
dobivanja ulja, na području Varaždinske županije ima
višestoljetnu tradiciju. Na temelju iskustava i znanja
proizvođača, prerada sjemenki u Varaždinsko bučino ulje provodi
se na nižim temperaturama, zbog čega se otpuštaju slađe mirisne
note nego što bi se to postiglo pri uobičajenim temperaturama
prženja. Osim toga, prilikom pripreme tijesta od mljevenih
bučinih koštica dodaju se manje količine kuhinjske soli, što
doprinosi posebnoj kvaliteti Varaždinskog bučinog ulja.

44 poljoprivredna i prehrambena proizvoda 

Republika Hrvatska sada ima 44 poljoprivredna i prehrambena
proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao
zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog
podrijetla.

Uz sada registrirani naziv “Varaždinsko bučino ulje”,
registrirani su i nazivi proizvoda: Krčki pršut, Ekstra
djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko
kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički
krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut,
Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik /
Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje,
Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo
ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin,
Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina,
Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl,
Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica,
Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta,
Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov
med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog
goveda – boškarina / Meso istrskega
goveda – boškarina, Samoborska češnjovka /
Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski
medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska
kobasica, Komiški rogač i  Novigradska
dagnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije