Vijesti / Gospodarstvo

RADNIČKA PRAVA

Prvi kolektivni ugovor u Čistoći: Rastu plaće, broj dana godišnjeg, dogovorene potpore...

Prvi kolektivni ugovor u Čistoći: Rastu plaće, broj dana godišnjeg, dogovorene potpore...
Regionalni industrijski sindikat

U ovom sektoru uvjeti rada su teški, postoji manjak radnika i relativno niska su primanja. Ovo je konkretan korak prema promjeni.

Radnici varaždinske Čistoće, organizirani unutar Regionalnog industrijskog sindikata i Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, potpisali su s upravom poduzeća dana 14. studenoga prvi kolektivni ugovor u poduzeću, uz trajanje od četiri godine.

Kolektivnim ugovorom povećane su plaće, povećan je broj dana godišnjeg odmora, ugovoreni su iznosi neoporezivih naknada, potpora, jubilarnih naknada i otpremnina te su regulirane i druge stavke važne za radnike.

Potpisivanje kolektivnog ugovora važna je vijest za sve radnike poduzeća, jer sada su prava radnika bila regulirana pravilnicima, dokumentima koje poslodavac samostalno donosi, a važno je i jer se radi o prvom sklopljenom kolektivnim ugovoru u poduzeću.

Kroz kolektivno pregovaranje i članstvo u sindikatu radnici su iskoristili svoje pravo da utječu na uvjete u kojima rade i da sudjeluju u donošenju odluka koje su važne za njihovu radnu i životnu svakodnevicu.

Kolektivni ugovor u varaždinskoj Čistoći jedan je u nizu recentnih uspjeha radnika da organizirano poboljšaju svoja prava u ovom sektoru kojeg karakteriziraju teški uvjeti rada, manjak radnika i relativno niska primanja.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video