SKANDAL Kako se mulja sa zagrebačkim muljom koji završava na međimurskim poljima

Je li mulj plodno tlo za muljaže? Izgleda da je. Šleperi u jutarnjim satima mulj odvoze iz pročistača voda u Zagrebu do Čakovca gdje ga onda razbacuju na okolna polja. Mulj koji nesnosno smrdi nakon što je istovaren ljudi će prevesti traktorima i kako bi mu se prikrio trag zaorat će ga u zemlju, pišu Vijest.rtl.hr.

> TAJNE SNIMKE Bacaju mulj pun otrova na polja u Međimurju

Tvrtka Girk Kalun iz Drniša dobila je natječaj i s Gradom Zagrebom sklopila ugovor za preuzimanje i daljnju oporabu tog mulja.

Ista ta firma ima dozvolu ministarstva okoliša za korištenje otpada uglavnom kao goriva ili drugog načina dobivanja energije. U svom elaboratu navode da će taj mulj isušiti, pomiješati s vapnom i zatim spaliti.

Dozvola za taj postupak zove se R1.

‘Kalun je registriran u svojoj djelatnosti za R1, ali smo registrirani i za trgovanje otpadom između ostaloga i za sve druge postupke’, kazao nam je Ivica Barišić, predsjednik Uprave Girk Kalun.

> Video možete pogledati klikom OVDJE!

Pa su dio tog mulja odlučili preprodati i prevoze pomoću tvrtke Eko Logic iz Varaždina na čakovečka polja, ali bez dozvole. Spomenuta tvrtka uopće nema dozvolu za gospodarenje otpadom.

Kako je moguće da tvrtka koja je s Gradom Zagrebom sklopila ugovor za preuzimanje i daljnju oporabu taj mulj preproda dalje poljoprivrednicima uz pomoć tvrtke koja ne posjeduje dozvole?

Iz Grada poručuju sljedeće: ‘Bilo koji postupak koji je u skladu sa zakonskim propisima RH nama je prihvatljiv.’

I Grad i tvrtka tvrde da mulj iz pročistača udovoljava svim kriterijima za korištenje u poljoprivredi. Ali i dalje ostaje nejasno kako tvrtka može sklopiti ugovor vrijedan 40 milijuna kuna, a zatim dio posla prebaciti na tvrtku koja uopće nije sudjelovala na natječaju niti se igdje u elaboratima spominje? Iz Ministarstva zaštite okoliša odgovor nismo odgovorili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije