PRVI U HRVATSKOJ Međimurski vinari izradili unikatnu bocu za svoj brend Pušipel

>> PRVI U HRVATSKOJ Međimurski vinari izradili unikatnu bocu za svoj brend Pušipel

Izrađena jedinstvena boca za međimurski brend vina Pušipel

Pušipel je jedinstvena sorta koja raste samo u Međimurju i sorta je koju su međimurski vinari okupljeni oko udruge Hortus Croatiae redom prihvatili i brendiraju je te šire njezinu prepoznatljivost kao autohtone i prestižne robne marke.

Prije deset godina, prema riječima višeg stručnog savjetnika u Savjetodavnoj službi Međimuske županije Marijana Čižmešija, krenula je priča o zaštiti regijskog brenda vina – Pušipel, a 2010. pokrenut je postupak klonske selekcije Pušipela u kojoj je cilj u suradnji sa Agronomskim fakultetom dobiti najbolje od najboljih klonova za proizvodnju certificiranog sadnog materijala te podizanje njihovih matičnih nasada.

Društvo međimurskih vinara ‘Hortus Croatiae’ zaputilo se danas u utorak u Hum na Sutli u čijoj tvornici Vetropack Straže d.d., a pod potpisanim dizajnom međimurske agencije Reci Da nastaje jedinstvena elegantna boca od 0,75l u kojoj će dozrijevati i svoje mjesto na tržištu pronalaziti Pušipel. Svi međimurski vinari punit će Pušipel u ove prepoznatljive boce te time prvi u Hrvatskoj punimo jednu autohtonu sortu vina neke hrvatske regije u specijalno dizajniranu bocu.

Vetropack straža d.d. članica je Vetropack grupe koja ima sjedište u Švicarskoj te je jedan od pet najvećih proizvođača staklene ambalaže u Europi. U Humu na Sutli proizvedu milijardu boca godišnje te zapošljavaju 609 zaposlenih. U toj tvornici nastala je prva boca autohtone sorte vina neke hrvatske regije. I to upravo Pušipela te su je danas predstavili jedni od vodećih ljudi Vetropack Straže koji su najavili dolazak i predstavljanje boce i na Urbanovom 2018.

Želja je da i ostale hrvatske vinske regije prihvate ovu ideju dizajna boce kao takvu za njihove autohtone sorte vina.

Priča se zakotrljala iz Međimurja i pokazuje svu slogu međimurskih vinara koji zajedničkom sinergijom snažno napreduju i podižu kvalitetu vina i teže napretku.

Pušipel međimurskih vinara koje oni podižu i njeguju u vlastitim vinogradima postiže vrlo zapažene uspjehe na ocjenjivanjima, izložbama, sajmovima i što je najvažnije – kod potrošača koji su prepoznali sve njegove atribute.

Samo protekle godine međimurski vinari napunili su 17.500 boca Pušipela, a ove i narednih godina – žele doći čak i do duple brojke.

– Prvi u Hrvatskoj napravili smo iskorak i autohtonoj sorti dali jedinstvenu bocu i identitet, rekao je prilikom predstavljanja David Štampar, predsjednik Hortus Croatiae koji se nada da će s ambalažom dobiti toliku željenu dimenziju više za njihov Pušipel i napraviti veći iskorak prema međimurskom, hrvatskom te europskom tržištu. Boca će biti ‘cuvee’ boje.

Prilikom posjetu ovome prelijepom zagorskom kraju, društvo međimurskih vinara Hortus Croatiae zaputilo se na ručak u Humsku klet, u posjet i degustaciju vina kod ‘Vinotočja Zdolc‘ u Pregradi, te u varaždinskom kraju kod vinarije PZ Ivanec u Klenovniku te ‘šećer’ na kraju, salona vinarske opreme Horvat Univerzal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije