ČAKOVEČKA ‘SVINJARIJA’ braće Čučković, Gudca i Palfija s čašom Buzdovana

>> ČAKOVEČKA “SVINJARIJA” braće Čučković, Gudca i Palfija s čašom Buzdovana

Jabuka je vraćena tamo gdje joj je i mjesto. Uz svinjetinu.

Pasionirani mesari, gurmani, ajde i kuhari, jer su sami spremili i u čakovečkoj Mundoaki prezentirali zelje sa svinjskim repićem i carskim mesom, svoju ‘terinu’ i porchettu. Naravno, braća Čučković iz Rijeke, Danijel i Davor. Sve su osim atipičnih mesara. Doslovce.

Priča o jučerašnjoj večeri kodnog naziva ‘Svinjar(i)ja’ u street food restoranu Mundoaka u Čakovcu išla je otprilike ovako.

Denis Perčić i Tomislav Veseljak napravili su prvi (prekriženo) pravi hrvatski, međimurski cider – Buzdovan. Glavnom chefu čakovečke Mundoake Marku Palfiju toliko je pomutio ono malo bistroće da je odmah krenuo na razmišljanje što pripremiti sa ciderom. Marko, dečki su ti cider donijeli da se napiješ, a ne da s njim kuhaš. Kako god bilo, pomutio mu razum i dogodio se – ‘aha’ moment. Svinjetina!!! Odmah je usklijedio kontakt prema uvrnutim mesarima, idealnim za ovakvu večer kakva se desila u ponedjeljak u Čakovcu te Igoru Gudcu, kažu neki propalom nogometašu, kaže većina istinskom štovatelju svega (doslovce) svinjskoga što vam padne na um. Vrstan, mlad, iskusan, svjetski, kreativan chef. Ljudi, dobio je ponudu koja izuva iz ‘štomfi’ i odlazi kuhati u New York. Ukratko, jednostavan i simpatičan chef kojemu je svinjetina u glavi 111%.

Palfi, domaći chef i ‘tata-mata’ čakovečke Mundoake te gastro bloger Domagoj Jakopović Ribafish koji je moderirao, kušao i sljubljivao čaše cidera s hranom. Svi oni u ponedjeljak su u Mundoaki bili u prvom planu.

Najbolji zaključak nakon večere imao je Ribafish – svinja se najbolje sljubljuje s jabukom u ustima. Da, zato smo i došli!

Bila je to zabavna i atipična večer na ovim prostorima na kojoj smo uživali u sedam sljedova hrane. Što je sve bilo na meniju, pričat će fotke. A uostalom, mogli ste biti tamo.

Bilo je tu svega, od terine braće Čučković, do izvrsnog deserta od svinjske masti i čokolade.

Terina, izgledom prezvušt, ali prezvušt koji to nimalo nije. Nema u njoj iznutrica, samo kuhani i prešani različiti dijelovi svinjskog mesa s povrćem. Palfi je dodatno okus terine podigao majonezom od bučinog ulja, jer kako sami Čučkoviću u šali kažu – Mi radimo šljakersku hranu.

– Hvala vam što ste se usudili potrošiti novce da vam mesari kuhaju i uslužuju hranu – istaknuli su i iskapili Buzdovan.

O međimurskom cideru ‘Buzdovan’ Perčića i Veseljaka, oko kojeg se vrtjela ozbiljna priča večeri, dovoljno je rekao Domagoj Jakopović Ribafish.

– Briljantno! Bistar je i djeluje profinjeno. Bio sam u Walesu na festivalu cidera, naravno da sam probao bezbroj njih, ali nisam ni jednim bio oduševljen. Ovaj vaš je baš dobar – pohvalio je Ribafish Perčića.

Buzdovan je cider, vino od jabuke s mjehurićima, dobiven fermentacijom međimurske jabuke, sa 7 posto alkohola – ukratko je ispričao Perčić, dok je Veseljak nadodao da njihov cider sadrži vrlo malo neprovrelog šećera, ima ‘muško tijelo’, delikatan je, elegantan, izraženijih kiselina, a dominira okus jabuke.

Tokom večeri zaredali su sljedovi, od zelja sa svinjskim repićem i carskim mesom, palačinkama od heljde sa svinjskim jezikom, terine, preko štrudle od svinjske glave, pohanim buncekom sa kalapajsanim krumpirom, rolane svinjske potrbušine iliti porchette do deserta s masnoćom iz svinjske glave, čokoladom, keksom od čvaraka, kremom od pečene jabuke… i tko bi još sve pamtio. Nismo bili tamo da bi pisali već guštali. ‘Gutajte’ fotke. U slast.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije