Varaždinski ugostitelji o povećanju PDV-a: ‘Cijene neće rasti, no otpuštat ćemo’

Moguće povećanje poreza na dodanu vrijednost 13 na 25 posto izazvalo je otpor ugostitelja i turističkih djelatnika diljem Hrvatske. Isto vrijedi i za Varaždinsku županiju, no ovdje je situacija još teža zbog niske platežne moći.

Za mišljenje o cijeloj situaciji upitali smo člana Upravnog odbora varaždinskog Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždina Dubravka Pavlovića i vlasnika The Office Bara Nevena Medveda.

– Mi ugostitelji mislimo da to nije dobro. Ovo je neozbiljno od Vlade, prošli HDZ-ov ministar objavio je da će do 2020. biti smanjenje PDV-a, a sad dolazi ministar isto iz HDZ-a i govori da će PDV rasti. Zašto su to skrivali prije izbora? Ako su ozbiljni, trebali su to reći prije izbora da pa da turizam i ugostitelji mogu odlučiti kome dati glas – izrazio je svoje nezadovoljstvo Pavlović.

Varaždinski kontekst je specifičan što će ugostiteljima stvoriti još veće probleme.

– Što se Varaždina tiče, platežna moć građana je tu takva da ugostitelji neće moći povećati cijene. A ako cijene ne možete povećati, vi nemate drugog izbora nego da otpuštate.

Nekonkurentnost

Manji PDV, ističe Pavlović, nije značio da su ugostitelji zarađivali više, već su taj novac ulagali u razvoj svojih djelatnosti.

– Kako naš turizam može biti konkurentan kad sve zemlje oko Hrvatske imaju manji PDV na turističke djelatnosti od nas? Druga stvar su investitori u turizam. Ako netko ulaže, pa izabrati će državu gdje je PDV manji, a plus neće biti ni to što se porezna politike mijenja svako malo.

Osvrnuo se i na komentar ministarstva kako ugostitelji nakon smanjenja PDV-a nisu spuštili cijene usluge.

– Ako cijene nakon pada PDV-a i nisu pale, taj novac se usmjerio u razvoj, plaće djelatnika i nova zapošljavanja.

Dvosjekli mač

Neven Medved istaknuo je ovo povećanje imati izrazito negativan učinak na granu ugostiteljstva.

– Svako povećanje poreznog opterećenja ima negativan utjecaj za gospodarsku granu na koju se primjenjuje, pa će tako ovo, koje se zapravo povećava za gotovo dvostruki iznos. Ugostiteljstvo ionako ima gotovo najveći broj parafiskalnih nameta od svih ostalih grana, kad tome pribrojimo i porez na potrošnju koji Varaždinci plaćaju po najvišoj stopi u Hrvatskoj, onda možemo reći da je ovaj potez zapravo dvosjekli mač nove Vlade – kazao je Medved.

I on se slaže kako do povećanja cijena na našem području doći ne može, no porast poreza utjecati će na plaće i broj zaposlenih, a na kraju bi moglo voditi i do zatvaranja brojnih ugostiteljskih objekata.

– Ono što će se sigurno desiti, je drastično povećanje sive zone poslovanja. Nakon što se konačno doveo red u financije kroz fiskalizaciju, sad će mnogi mali ugostitelji, koji ionako jedva preživljavaju, zasigurno ponovo tražiti načine kako opstati na štetu države.

Odustajanje od planova za 2017.

Što se tiče konkretnog utjecaja povećanja PDV-a na njegovo poslovanje, Medved ističe kako će posljedice biti izrazito loše.

– U ovom trenutku je to teško reći, mi imamo planove ulaganja u nove poslovne objekte za 2017.g i 2018.g koji su već poodmakloj fazi pregovora, te ono što je sigurno da ako zakon prođe, mi trenutno obustavljamo sve investicije do daljnjeg. Nažalost, dvadesetak novih radnih mjesta vjerojatno se neće otvoriti.

Prije smanjenja PDV-a, ističe Medved, naše je ugostiteljstvo bilo nekonkurentno pa je i rad na crno bio normalna pojava. Smanjenjem PDV-a otvorile su se nove mogućnosti za ulaganja.

– Smanjenjem PDV-a stvorio se prostor za nova ulaganja, pa se tako zadnjih nekoliko godina otvorio niz odličnih ugostiteljskih objekata, mnogo je ugostitelja stalo na noge nakon godina preživljavanja, a stasale su mnoge nove i odlične tvrtke koje se na inovativan način bave tom, za hrvatsku, ključnom gospodarskom djelatnošću. Otvoreno je mnoštvo novih radnih mjesta, na kraju, mnogi su se na temelju poreznog rasterećenja zadužili niz godina unaprijed kreditima kako bi stvarali nova kvalitetna radna mjesta i nove usluge, a sve na temelju trenutne porezne politike. Sad će mnogi od tih odustati od poslovanja ili jednostavno propasti – zaključuje Medved.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije