Investitori u Gospodarskoj zoni Brezje ‘promijeniti će tržišnu sliku Varaždina’

Gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš danas, 5. listopada, na konferenciji za medije govorio je o Javnom natječaja za prodaju zemljišta u vlasništvu Grada Varaždina u Gospodarskoj zoni Brezje te o poticajima Grada Varaždina prema potencijalnim kupcima tog vrijednog zemljišta.

Naime, Grad Varaždin se u svojim strateškim dokumentima opredijelio za gospodarski razvoj, a novoformirana Gospodarska zona Brezje obuhvaća ukupno 247 katastarskih čestica smještenih uz istočnu zaobilaznicu na izlazu iz grada prema Zagrebu. Od ukupno 157,7 hektara zemljišta u vlasništvu Grada Varaždina nalazi se 65 posto površine. Ako se uzme u obzir da je u obuhvatu zone već angažirano oko 30 hektara zemljišta Grad Varaždin trenutno raspolaže s 80 posto slobodnog zemljišta za gospodarske investicije.

– Konačno smo dočekali natječaj o početku prodaje zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje, koji je ovih dana objavljen na stranicama Grada. Početna cijena je 120,55 kuna, a zainteresiranih već ima, tako da se nadam da će se uskoro početi popunjavati trenutno najveća zona koju Varaždin ima – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Do sredine 2015. godine veći dio zemljišta bio je opterećen pravom građenja u korist Biotehnološkog parka Varaždin, tek su se nakon raskida ugovora stvorili uvjeti za donošenje programa poticanja novih gospodarskih investicija u Gospodarskoj zoni Brezje.

– Cilj i namjena ove zone je promijeniti ‘crnu’ brojku prosječne plaće u Varaždinu koja je među najnižima u Hrvatskoj te stvoriti uvjete da se otvori tržište rada, da se poslodavci moraju boriti za svog radnika na način da poboljšavaju uvjete rada i podižu plaće – kazao je Habuš.

Za investitore koji žele ulagati u tzv. greenfield investicije na zemljištu koje je u vlasništvu Grada Varaždina na području Gospodarske zone Brezje predviđeni su i poticaji, a pravo na ostvarivanje poticaja i njihova veličina ovise o veličini investicije i broju novootvorenih radnih mjesta vezanih uz tu investiciju.

– Natječaj će biti otvoren do kad se ne popuni cijela zona, neće se otvarati sporadično, već kako će se zona popunjavati – rekao je Habuš.

Opremanje zone komunalnom infrastrukturom i formiranje građevinskih parcela biti će izvedeno prema zahtjevima investitora u skladu s prostorno planskom dokumentacijom.

U tijeku je izgradnja prve servisne prometnice koja će omogućiti ulazak prvih investitora u zonu.

– Do kraja godine očekujemo izgradnju servisne ceste koja bi spajala produžetak Cehovske ulice i ceste prema MBO-u kako bi se doveli investitori. Možemo reći da Varaždin od danas ima svoju budućnost, svoju zonu te ima što ponuditi svojim investitorima – smatra Habuš.

S obzirom na iskazani interes domaćih i stranih investitora i poticajno okruženje koje ima niz komparativnih prednosti u odnosu na druge sredine, očekuje se da će prvi investitori ući u zonu već tijekom iduće godine.

– Zona će uvelike doprinijeti promjeni tržišne slike grada – zaključio je gradonačelnik.

Detalje o javnom natječaju pogledajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije