Cro Eco Energy Expo: U nedjelju o tome kako svoj auto preinačiti u električni!

Svečano otvorenje 7. Sajma obnovljivih izvora energije – Cro Eco Energy Expo 2016 u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin, održano jučer, 23. rujna, pratio je bogat cjelodnevni program.

> FOTO Sajam obnovljivih izvora energije otvorio svoja vrata posjetiteljima!

Tako je održan okrugli stol na temu ‘Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u funkciji konkurentnosti gospodarstva’, koji je okupio Zdravku Zmajlović, voditeljicu Službe za obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i nove tehnologije pri Ministarstvu gospodarstva, Ivana Šimića iz tvrtke C.E.M.P. i predsjednika HUP – koordinacija OIE, Eduarda Vivodu, člana uprave tvrtke Riteh i predsjednik HUP – koordinacija energetske učinkovitosti, Vanju Borovića iz Agencije za razvoj Varaždinske županije te Jasminu Novak, projekt menadžerica tvrtke Solvis.

– Kao socijalni partner, HUP će se nastaviti zalagati da nova Vlada otvori kvote za obnovljive izvore, posebno zbog potencijala kojeg imamo u sirovinama za proizvodnju električne i toplinske energije iz bioplina i biomase. Smatramo da ćemo zajednički stvoriti poticajne uvjete s ciljem povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, uključujući i snažniju instalaciju mikropostrojenja u solaru u funkciji povećanja proizvodnje EE na mjestu potrošnje, kao i iskorištavanje velikog potencijala energije vjetra s kojim RH raspolaže. Uključivanjem poduzetnika u funkciju proaktivnog energetskog poduzetništva moguća je realizacija plana energetske neovisnosti oslanjajući se na domaće energetske resurse – rekao je Ivan Šimić.

Eduard Vivoda smatra da je potrebno razmotriti mogućnost uvođenja poreznih olakšica za tvrtke koje provedu mjere energetske učinkovitosti.

– Nadamo se i da će Fond i nadležno Ministarstvo u narednom razdoblju objaviti plan objave natječaja za sufinanciranje projekata kako bi Hrvatska ispunila svoje obveze u energetskoj učinkovitosti. Privatnom poduzetničkom sektoru nužno je omogućiti ubrzano provođenje mjere energetske učinkovitosti, kako bi bili konkurentniji na domaćem i na ino tržištu.

Ostala stručna predavanja namijenjena poslovnom sektoru također su privukla pozamašan broj sudionika, a interes nije izostao ni za predavanje Ivana Zokovića iz udruge ZMAG. Zoković je govorio o iskustvima izgradnje recikliranog imanja i proizvodnji uradi sam energije.

– Prvenstveno, najteže je, ali najnužnije, promijeniti životni stil – smatra Zoković.

Kuće od tvrdo balirane slame, solarno kuhalo, pećnica i dehidrator, proizvodnja bioplina i biodizela te niskoenergetske raketne peći na drva, samo su neka od jednostavnih i jeftinih rješenja koja svatko može napraviti.

U subotu ujutro učenici Elektrostrojarske škole održali su radionicu izrade kućnog broja na solarno napajanje. Polaznici će dobiti gotovo sav materijal, a izrađeni broj mogu ponijeti kući.

Nedjeljni program uključuje predstavljanje Studentske udruge za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje, s početkom u 10,45 sati.

Nakon toga saznajte od prof. Matije Lisičaka kako u kućnoj radinosti možete automobil preinačiti u električni.

Na izložbenom prostoru mogu se razgledati asortimani tvrtki, a kod njihovih predstavnika svatko se može informirati o korištenju obnovljivih izvora energije u poslovne svrhe ili pri opremanju privatnih kuća i stanova.

Sajam, čiji je izvršni organizator tvrtka DMK Vall 042, posjetite u subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 15 sati. Više informacija nađite na web stranicama Sajma ili na Facebook stranici Sajam Cro Eco Energy Expo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije