Kako do novaca iz EU-fondova: Povećajte si šanse, ne srljajte

Mnogi razmišljaju o novcu iz EU-fondova. Naravno, ima onih koji misle da su ti novci easy money. Tko još ne zna, reći ću još jednom. Ne, nisu, i nemojte se zavaravati.

Morate se dobro potruditi da ih dobijete, a nakon toga još i malo više da dobro odradite sufinanciran projekt i opravdate dobivena sredstva.

Neki natjčaji su se otvorili, neki će se objaviti tijekom lipnja, pa je sve više upita za izradu projektnih prijava.

Mnogi pitaju, ispituju, kako bih ja mogao do tih novaca. Da se javimo? Može, ali prije toga trebamo provjeriti prihvatljivost i realno procijeniti kakve su vam šanse.

Sam svoj majstor

Ako ne znate sami, niste to nikad radili, nitko u vašoj organizaciji nije educiran za pripremu projektne dokumentacije, predlažem da ne gubite vrijeme, nego da kontaktirate nekog tko zna i tko će vas uputiti u najvažnije dijelove uputa za prijavitelje. Uz najbolju volju i trud, ako niste upućeni u pripremu projektne dokumentacije, vrlo vjerojatno da ju nećete znati dobro sami pripremiti.

Na primjer, ja sam vodila i opet vodim tvrtku pa znam nešto o računovodstvu i financijama. No, bilo bi izuzetno neozbiljno od mene da kažem: ma ja ću si sama voditi računovodstvo. Niti imam vremena za to niti znam što sve i kako bi to trebalo, pa niti neću. Angažiram one koji se time bave i koji su se specijalizirali za te poslove.

I ja znam farbati zidove, ali kad ih pofarbam, vidi se da to nije radio stručnjak. Ista stvar je i s pripremom projektne dokumentacije na EU-fondove. Preozbiljan je to posao da bi si priuštili improvizaciju, pa nemojte.

Da li se uopće prijaviti?

Prije nego uopće donesete odluku o prijavi na neki od natječaja, provjerite zajedno s konzultantom da li ste po svim uvjetima prihvatljiv prijavitelj, da li su vam aktivnosti prihvatljive, kakav vam je kapacitet…

Osim prihvatljivosti, izračunajte koliko minimalno i maksimalno bodova možete ostvariti i pri tome budite potpuno realni. Nema smisla da se zavaravate i da sami sebe precijenjujete jer vas neće ni evaluator kod ocjenjivanja.

Nakon što ste napravili preliminiranu tabelu bodova i procijenili vjerojatnost prelaska bodovnog praga, identificirali ste alokaciju na natječaju, procijenili koliko će projekata otprilike proći i koliko je realno da ishod za vas bude pozitivan, onda možete mirno krenuti u pripremu projektne prijave ili mirno odustati. Dakle, ozbiljan i racionalan pristup.

Kakav je postotak prolaza?

Prema objavljenim podacima, postoci su loši. No, nemojte se obeshrabriti. Kao što sam već spominjala, nitko vam neće jamčiti pozitivan ishod, ali ozbiljnim i racionalnim pristupom prijavi s vaše i konzultantske strane bitno si povećavate šanse za uspjeh, a s vremenom će takvim ozbiljnijim pristupom i postotak prolaza predanih projekata biti bitno bolji.

Što ako konzultant kaže ‘bolje ne’

Ako vam konzultant procijeni da je prolaz nerealan to znači da imate posla s ozbiljnim konzultantom jer njemu je u interesu raditi i zaraditi, ali ne pod svaku cijenu. Uštedio vam je novce, vrijeme i jednu hrpicu živaca.

Najčešće se kasnije pronađe neki prikladniji natječaj na kojem ćete imati više šanse. Stoga, čemu srljati?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije