Otvoreno Urbanovo 2016. godine!

>> Otvoreno Urbanovo 2016. godine!

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Mladen Pavić, otvorio je najveću turističko- gospodarsku manifestaciju sjeverozapadne Hrvatske – Urbanovo 2016. godine. U sportskoj dvorani u Štrigovi, Urbanovo postaje mjesto susreta svih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika i tradicijskih obrtnika.

Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i predsjednik TZ Štrigove rekao je kako je Štrigova predivan kutak Republike Hrvatske, nešto čime se ponosimo i dičimo. – Vinogradarstvo je plemenita djelatnost koja nam daje vrhunsku kapljicu, za slavlje i druženje. Prvi puta je na ocjenjivanje vina pristiglo 189 uzoraka na što smo jako ponosni, istaknuo je Rebernik.

Dvorana je popunjena, čime se vidi velika zainteresiranost. Vinarima je to još jedna u nizu manifestacija koja zaista znači puno jer se ovdje mogu predstaviti na jednom mjestu, tri dana i pokazati sve svoje adute kojima izlaze na tržište, rekao je David Štampar, predsjednik ‘Hortus Croatiae’ Međimurja.

Zamjenica župana Sandra Herman izjavila je kako Urbanovo postaje sve kvalitetnija manifestacija, prepoznatljiva među vinarimai koja nas promovira kao atraktivnu i poželjnu turističku destinacija. – Upravo je Međimurje jedino koje se može pohvaliti s dvije titule Eden – ponosna je Herman.

Urbanovo je projekt koji je nastao kako bi ‘međimurski bregi’ značili na vinskim kartama diljem Hrvatske, što se u zadnje dvije godine i događa. Od Dubrovnike, Istre do Zagreba sve više dolaze naša međimurska vina na vinske karte i kroz Urbanovo se želi što više promovirati.

– Partner smo ove godine na Urbanovu, po prvi puta sam ovdje i jako me iznenadilo koliko ima izlagača. Ovo područje je poznato po kvalitetnim vinima, ali imamo i mi, polako se probijamo na Hrvatsko tržište. Treba istaknuti jednu autohtonu sortu, škrlet. Mislim da je to jedna sorta koja zavrijeđuje pažnju na razini Hrvatske, doduše ne po količina nego po kvaliteti. Ove godine smo ju došli ovdje prezentirati, izjavio je Ivo Žinić, župan Sisačko- moslavačke županije.

Otvorenju manifestacije, pod pokroviteljstvom ministarstva poduzetništva i obrta, prisustvovao je i ministar Darko Horvat.

– Mi Međimurci volimo reći da se po Urbanovu Međimurje poznaje i raspoznaje. Imamo poduzetnički impuls koji je spreman, koji će ove godine imati rezervirano preko 260 milijuna kuna potpora malim, srednjim poduzetnicima. Ne samo da se nadam, nego sam siguran da će jedan dio tih sredstava doći i u Međimursku županiju, tako da i svi oni koji su danas organizacijski službeno ovdje, a to su vinari udruge ‘Hortus Croatiae’, imat će prilike konkuritati nepovratnim sredstvima ministarstva, rekao je ministar Horvat.


– Svake godine je kvaliteta napreduje, po riječima svih vinara 2015. godina bila je izvanredna godina i sva ta vina mogu se probati ove godine na Urbanovu. Ove godine će se predstaviti 22 vinara, 250 različitih vina, to je zaista podatak koji očara i najveće vinske znalce. Moramo znati da je to proizvedeno na relativno malom prostoru od 700 hektara. To je područje na kojem naši ljudi, Međimurci daju sav svoj trud, svoju ljubav prema vinogradu, a onda to pokušavaju pretočiti u jednu veliku turističku ponudu. Uz pomoć Međimurske županije i partnera koji su stali uz ovu manifestaciju, možemo reći da je ovo danas respektabilna manifestacija koja prelazi granice ne samo Međimurja nego i cijele Hrvatske, rekao je Rudi Grula, predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije.

Urbanovo je ove godine u znaku sauvignona, koji je prepoznat kao izvanredno brend vino.

– Pušipel, kome se posvećuju ova tri dana i po kojem se i festival zove, se nameće kao jedno izvanredno brend vino, za koje možemo reći da je prepoznato kao primjer kako se iz jedne sorte, koja inače nije davala neke rezultate, može uz odličnu suradnju struke i samih proizvođača i marketinga proizvesti brend. Jedini problem pušipela je da ga imamo premalo, izjavio je za kraj Grula.

Fotogalerija u nastavku (Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije