Otvorena jubilarna 20. Izložba i sajam cvijeća u Ludbregu

>> Otvorena jubilarna 20. Izložba i sajam cvijeća u Ludbregu

U petak 6. svibnja otvorena je jubilarna 20. Izložba i sajam cvijeća u Centru svijeta – Flora Centrum Mundi 2016. Program otvorenja započeo je promenadnim koncertom Puhačkog orkestra grada Ludbrega, a izlagače i posjetitelje pozdravili su gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednica udruge cvjećara Nataša Petrin i Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije koji je i otvorio manifestaciju.

– Rado bih da sam danas u Ludbregu imao prilike pozdraviti i nekoga iz Ministarstva poljoprivrede no ‘zaboravili’ su doći. Nadam se da je to slučajno, a ne dio programske reforme i politike Ministarstva poljoprivrede prema cvjećarima i cvjećarstvu. Danas nas je ovdje sve povezala jubilarna izložba cvijeća. Brojka 20 govori puno o samoj tradiciji sajmovanja, ali govori puno i o ljudima koji su organizirali ovaj sajam, počeli skromno da bi došli do ove brojke i sajma koji je jedan od najvećih takve vrste na području Hrvatske. Isto tako govori puno o cijelom našem kraju koji je u cvijeću prepoznao ne samo ljepotu nego i mogućnost bavljenja gospodarskom djelatnošću. Zbog toga smo danas posebno ponosni na naše cvjećare koji godinama putuju, promoviraju, rade i žive od cvijeća, ali i žive za cvijeće. To je i razlog zašto su tako dugo i opstali. Ovogodišnja je izložba možda i najveća dosad. – rekao je gradonačelnik Bilić.

Posjetitelje je pozvao da razgledaju sajamski prostor na Trgu Svetog Trojstva, ali i proširenom dijelu, na prostoru parka dvorca Batthyany te atriju dvorca.

Nataša Petrin, predsjednica Udruge cvjećara, ludbreški je kraj nazvala jednim od najpoznatijih u regiji upravo po cvjećarskoj proizvodnji.

– Iskoristila bih ovu priliku da zahvalim svima koji su nam omogućili da dođemo do 20. izložbe i sajma cvijeća, ali i isto toliko godina djelovanja naše udruge. Uzgojem cvijeća u ludbreškom kraju počelo se baviti tek nekoliko gospodarstava davnih 80-tih godina, ali s vremenom ta djelatnost postaje sve zastupljenija pa se danas možemo ponositi što je ovaj kraj jedan od najpoznatijih po cvjećarskoj proizvodnji. – kazala je Nataša Petrin.

Jubilarnu izložbu otvorio je Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije.

– Sjećam se prvog sajma cvijeća, bio sam tada maturant, a na sajmu svega tri štanda. Nitko sigurno tada nije mogao vjerovati da će ovaj ludbreški trg jednog dana biti premalen za sve izlagače. To samo pokazuje koliko je cvjećarstvo bitno za ludbreški kraj. Kao što je za cijeli svijet Nizozemska pojam koji se vezuje uz cvjećarstvo tako je Ludbreg pojam cvjećarstva u Varaždinskoj županiji. Ovdje ljudi imaju jednu jako prekrasnu tradiciju, vrijedno rade ali isto tako preko toga naši mali OPG-ovi zapošljavaju i postali su respektabilna gospodarska grana. – zaključio je Alen Kišić.

Sajam cvijeća održava se do nedjelje, 8. svibnja. U prigodi održavanja jubilarne izložbe tiskana je i posebna kuverta s logom ovogodišnje manifestacije. Organizatori događanja su Grad Ludbreg i Turistička zajednica grada Ludbrega.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije