EU fondovi – prilika za poduzetnike

Nedavno je objavljen izmijenjen indikativni godišnji plan objave natječaja za naredni period u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Za Varazdinski.rtl.hr razgovarali smo s Kristinom Androlić, konzultanticom za EU fondove iz Androlić konzaltinga koja najavljuje novu radionicu EU fondovi – prilike za poduzetnike koja će se održati 28. travnja od 16h do 20h u Varaždinu.

Koji natječaji očekuju poduzetnike tijekom ove godine?

Ove godine velika sredstva su namijenjena za ulaganja u energetsku učinkovitost. Mogući prijavitelji su i fizičke osobe, vlasnici stambenih kuća ili zgrada koje idu u obnovu, ali i izgradnju. Moći će aplicirati i velika poduzeća.

Aktualan je natječaj za povećanje ponude hotela. Ovih dana očekuje se otvaranje natječaja za komercijalizaciju inovacija u poslovanju. Podržat će se inovacije novoosnovanih poduzeća te internacionalizacija poslovanja rastućih i inovativnih MSP-a.

Očekuje se i otvaranje natječaja za uvođenje normi i određenih standarda u poslovanju, a s ciljem poboljšanog rasta i razvoja MSP-a na domaćim i ino tržištima.

Ide se na pojednostavljenje procedura kako bi poduzetnici lakše mogli ostvariti sredstva iz EU fondova?

Da, u postupku je pojednostavljenje procedura i pomicanje granica minimalnih i maksimalnih iznosa potpora, skraćivanja trajanja procedure ocjenjivanja, a sve u svrhu kako bi što veći broj poduzetnika mogao aplicirati na natječaje.

Nakon toga se očekuje ponovno otvaranje natječaja za izgradnju i opremanje za proizvodnju koji su upravo iz tog razloga otišli na privremeno zatvaranje.

Kako do novca iz EU fondova i je li postupak kompliciran?

Jednostavno nije, ali ako se ozbiljno krene u pripremu projektne dokumentacije, ako zaista imate kvalitetnu i održivu ideju, dobre operativne i financijske kapacitete, šanse se višestruko uvećavaju. Naravno, nitko vam ne može jamčiti da ćete proći, ali bitno si možete povećati šanse.

Koje su najčešće pogreške u pripremi?

Nažalost, još uvijek prevelik broj prijava pada na zaprimanju i administrativnoj provjeri. To su osnove i u tom dijelu potrebna je veća ozbiljnost prijavitelja i kvalitetna pomoć konzultanta koji će upozoriti na moguće greške i propuste.

Osim toga, najčešće se bodovi gube na lošem financijskom kapacitetu prijavitelja. Dakle, ako prijavitelj ne može dokazati da ima dostatna sredstva za provedbu projekta ili ima loš operativni kapacitet, onda će na tim uvjetima gubiti bodove.

Kako si olakšati izradu projektne prijave?

Angažirajte konzultanta koji je educiran za pripremu projektne dokumentacije ili ima iskustva u pripremi, a najbolje oboje. Bilo bi dobro da ima iskustvo rada u privredi, tako da razumije osnove financija, računovodstva, prodaje, pa i marketinga.

Uzmite osobu u koju imate povjerenja te znate da će se potruditi oko vas i vaše projektne prijave. Osim toga, u sklopu svakog javnog poziva priložena je evalucijska lista, dakle možete sami procijeniti da li imate šanse ostvariti pozitivan odgovor za svoju projektnu ideju ili ne.

Neke stvari su prilično egzaktne i točno je definirano što koliko bodova nosi. Ako procijenite da nemate šanse ostvariti minimalni broj bodova, onda se nemojte ni javljati.

Što će sudionici saznati na radionici?

Interesa za EU poticaje ima sve više, pa krajem mjeseca organiziramo novu radionicu o mogućnostima iz EU fondova. Sudionici će saznati kako se mogu prijaviti, koji su aktualni natječaji, kakav je postupak, gdje mogu naći informacije, što je sve važno kod prijave te što sve treba znati o postupcima nabave i upravljanju sufinanciranim projektom.

Radionica se održava 28. travnja od 16-20 sati u organizaciji Androlić konzaltinga u poslovnoj zgradi Atinela, u Varaždinu. Kotizacija iznosi svega 250,00 kn, a moguće je ostvariti i određene popuste. Prijave i upite sa svojim podacima šaljite na kristina@androlic-konzalting.hr .

Predavači: Kristina Androlić diplomirani je ekonomist s više od 15 godina radnog iskustva u realnom sektoru. Educirani je Voditelj pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova. Radi na pripremi projektnih prijava, izradi poslovnih planova te edukacijama za poslovne korisnike.

Andrijana Rožman, dipl.oec., certificirani Voditelj pripreme i provedbe EU projekata te licencirani stručnjak za javnu nabavu s višegodišnjim iskustvom u privredi. Ima iskustvo u pripremi i provedbi sufinanciranih projekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije