Na seminaru o EU fondovima i predstavnici 12 županija i Grada Zagreba

Hrvatskoj će u novom EU proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. godine, prema prijedlogu, biti dodijeljeno 9,89 milijardi eura, pri čemu je za hrvatske županije novost da će moći prijavljivati projekte koji se tiču integriranih teritorijalnih ulaganja i razvoja ‘funkcionalnih regija’. Za sve nove projekte koje će prijavljivati za financiranje iz EU fondova, županije mogu pronaći partnere diljem Europe putem Skupštine europskih regija, najveće europske međuregionalne organizacije.

Istaknuto je to na seminaru koji su Skupština europskih regija (AER) i Varaždinska županija organizirale u srijedu, 6. lipnja, u Varaždinu za predstavnike hrvatskih županija i njihovih razvojnih agencija. Sudjelovali su predstavnici 12 hrvatskih županija i Grada Zagreba, a domaćini su bili posebna savjetnica Natalija Martinčević i zamjenik župana Robert Vugrin.

Moderator seminara bio je Mathieu Mori, glavni tajnik Skupštine europskih regija. Članovi te organizacije su više od 140 regija iz 35 europskih zemalja, a Mori je istaknuo je da su seminar o EU fondovima odlučili organizirati upravo u Varaždinu budući da je to iznimno važna tema za hrvatske regije.

– U EU fondovima su dostupna značajna financijska sredstva, no dosta regija ih uopće ne koristi jer ne znaju izraditi prijavu, odnosno ne znaju kako pronaći partnera. Skupština europskih regija radi upravo na tome, a posebno pomaže regijama diljem Europe pronaći partnere. Osim na EU fondovima, radimo na suradnji na svim drugim područjima, od kulture i obrazovanja, preko gospodarskog razvoja, pa do zdravlja i mladih. Utječemo i na odluke Europske komisije. Konkretan primjer je bila direktiva Europske komisije za aerodrome zbog koje bi ‘nestala’ polovica regionalnih zračnih luka u Europi. Na to smo reagirali, uspjeli smo promijeniti direktivu i spasiti aerodrome – rekao je Mori.

AER je prva međuregionalna organizacija čiji je član postala Varaždinska županija, i to još 2001. godine, napomenuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

– Već tada su prepoznate važnosti i mogućnosti koje pruža takva organizacija, a najbolje prilike smo iskoristili preko Eurodyssey programa – programa razmjene mladih. Od 12 hrvatskih županija, koje su članice AER-a, još su samo Istarska i Šibensko-kninska aktivne članice Eurodysseyja, a interes mladih i iz ostalih županija postoji, jer nam se redovito javljaju. Župan Radimir Čačić je kao predsjednik Odbora za obrazovanje, kulturu i mlade i član Izvršnog odbora AER-a pokrenuo dva nova programa, obrazovanje za poduzetništvo te međuregionalnu razmjenu službenika. Uz to, Varaždinska županija je, prema Otvorenom proračunu Hrvatske zajednice županija, najuspješnija u Hrvatskoj po povlačenju novca iz EU fondova. Možemo reći da samo o nama samima ovisi koliko ćemo iskoristiti EU fondove, ali i prednosti članstva u AER-u i drugim organizacijama – istaknuo je Vugrin.

Za hrvatske županije novi EU proračun donosi važne novosti.

– Republici Hrvatskoj je u Višegodišnjem financijskom okviru od 2021. do 2027. dodijeljeno 9,89 milijardi eura, pri čemu je novost da EU smanjuje broj tematskih ciljeva na pet. Upravo peti cilj je važan za županije, budući da se odnosi na integrirana teritorijalna ulaganja i na razvoj tzv. funkcionalnih regija i teritorijalnih strategija. Angažirali smo Svjetsku banku za podršku vama u županijama i nama u Ministarstvu za pripremu regionalnih operativnih programa od 2020. nadalje, što, nažalost, nismo imali u ovoj financijskoj perspektivi – navela je predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Marija Rajaković, načelnica Sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata.

Luca Magri iz Projektnog odjela Skupštine europskih regija predstavio je pak ulogu te organizacije u prijavi i provedbi EU projekata.

– Pomažemo u traženju partnera, ali i stvaranju konzorcija, sami smo partner u projektima te pružamo potporu u pisanju i izvještavanju, nalazimo mogućnosti financiranja te dogovaramo sastanke s upravama i agencijama – naveo je.

Elin Berglie iz Službe za odnose s javnošću s članicama AER-a i Larisa Križan Breljak, koordinatorica Eurodyssey programa za Varaždinsku županiju, predstavile su ovaj uspješan i najstariji program koji provodi Skupština europskih regija.

Radi se o međuregionalnom programu razmjene mladih u kojem mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 33 godina koji su završili obrazovanje i u potrazi su za profesionalnim iskustvom. Varaždinska županija u organizaciji i provedbi ovog programa sudjeluje od 2006., a dosad je razmijenjen 71 kandidat. Svoja konkretna iskustva u Eurodyssey programu sa sudionicima seminara podijelili su Benjamin Guillet-Ravol iz Bruxellesa, Victoria Solovieva iz regije Wallonije i Mauricio Dias s Azora, koji trenutno borave u Varaždinskoj županiji.

Osim toga, Varaždinska županija je predstavila primjere dobre prakse EU projekata sa svojega područja: Integrirani prijevoz putnika predstavio je Ante Klečina iz Županije, projekt izgradnje i opremanja izložbeno-prodajnog objekta “Licitarska hiža” Valentina Gladović i Maja Lehman, a projekt Regionalnog centra kompetentnosti u području poljoprivrede – Arboretum Opeka dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Seminaru su prisustvovali zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac i drugi gosti te predstavnici županijskih uprava i razvojnih agencija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije