Parkovi d.d. dio električne energije proizvodit će putem nove sunčane elektrane

Na krovu poslovno-gospodarskog objekta Parkova d.d. u Halerovoj aleji danas, 18. veljače, puštena je u rad novopostavljena sunčana elektrana.

– Elektrana je napravljena prvenstveno s ciljem uštede energije, ali i da se vodi briga o zaštiti okoliša. To je samo dio projekta, idući cilj je nabava električnih vozila koja bi zamijenila sve strojeve na varaždinskom groblju – rekao je Marin Bašić, direktor tvrtke Parkovi d.d. Varaždin.

Spomenuta je tvrtka na krovu svojeg poslovno-gospodarskog objekta montirala integriranu sunčanu elektranu maksimalne izlazne snage 23 kW za proizvodnju električne energije. Proizvodnja se odvija u 105 fotonaponskih modula, a dio proizvedene energije trošit će se na samom mjestu proizvodnje za vlastite potrebe, dok će se ostatak po otkupnoj cijeni prodavati u javnu elektroenergetsku niskonaponsku distribucijsku mrežu HEP-ODS-a Elektre Varaždin.

– Nadam se da ćemo time uštedjeti do 50 posto električne energije, ali to ovisi o dijelu godine. Uloženo je 200 tisuća kuna, što je financirano vlastitim sredstvima bez kreditnog zaduženja i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša energetsku učinkovitost. Idući plan je nabava pet radnih vozila za groblje i dva hibridna vozila za potrebe grada Varaždina. Cijela investicija vrijedna je milijun kuna. U planu je i izrada kotolovnice u kojoj bi se biomasa i peleti trošili te na taj način grijali prostori Parkova – istaknuo je Bašić.

Cilj projekta montaže sunčane elektrane bio je postizanje ušteda u potrošnji električne energije, smanjenje CO2, korištenje obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije te smanjenje gubitaka u distribuciji.

– Prioritet Grada je korištenje sredstava iz Fonda, a drago mi je da su tim putem krenule i gradske tvrtke. Trenutno je u pripremi gradnja fotonaponske elektrane na Gradskoj tržnici te Tehnološkom parku – Centru kompetencije za obnovljive izvore energije. Poticajni su ti natječaji Fonda, s obzirom da je riječ o bespvratnim sredstvima, a uštede se ostvaruju s vremenom – zaključio je gradonačelnik Goran Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije