Vrijeme je NAJ izbora

S početkom nove poslovne godine dočekali su nas neki novi zakoni, nova pravila i novi porezi. Početak godine također je i vrijeme kad se rade NAJ izbori, pa se onda nabrajaju najbogatiji, najutjecajniji, najkreativniji, najpopularniji, najzgodniji, najzgodnije, najstatusi, najbolji sportaši i sportašice, naj eventi, najomraženiji političari.

U ovoj zadnjoj kategoriji, uvijek je, naravno žestoka konkurencija i težak izbor. U biznisu pak, biraju se najpoduzetnici i poduzetnice, najbolji poslodavci, najbolje plaćeni poslovi, najlošije plaćeni poslovi, najbrže rastuće branše.

U medijima je ovih dana u tijeku i najbolji izbor najnovije najrezidencije predsjednice. Iako nama pučanima baš nije jasno koji je cilj tog naj izbora.

No, ajmo mi u realnost, izvan royal blue briga, pa spomenuti stvari koje se tiču najobičnijih poduzetnika koji se svakog naj dana bore s naj svakodnevnijim problemima. Mene je, na primjer, zainteresirao naj izbor prijetnji hrvatskim poduzetnicima i poslovanju, koje pokazuje nedavno istraživanje AGCS za Hrvatsku. Izvor: poslovni.hr

Zastoj u poslovanju i opskrbnom lancu i dalje je četvrtu godinu zaredom glavni rizik za poslovanje na globalonoj razini. Posebno se ističu nove tehnologije i povećana digitalizacija koje mijenjaju potrošačko ponašanje, industrijsko poslovanje i poslovne modele donoseći brojne mogućnosti, ali i podižu svijest o potrebi za reakcijom na nove izazove na razini cijelog poduzeća.

Što se tiče Europe, tri su poslovna naj rizika, a to su zastoj u poslovanju i opskrbnom lancu, kretanja na tržištu (nestalnost, žestoka konkurencija, stagnacija tržišta) i cyber napadi (cyber kriminal, curenje informacija, tehnički kvarovi povezani s IT tehnologijom).

U Hrvatskoj se i dalje se borimo s istim boljkama.

Uz kretanja na tržištu kao najčešće prepoznat rizik, na drugom mjestu liste rizika nalaze se promjene zakona i regulative, a nakon toga, na trećem mjestu nalaze se krađe, prijevare i korupcija.

Na četvrtom mjestu nalaze se prirodne katastrofe, a na petom makroekonomski trendovi (programi štednje, inflacija/deflacija).

Dakle, za zaključiti je da je najizbor naj rizika za najobičnije poduzetnike ostala nepredvidljivost uvjeta poslovanja, prijetnja od prijevara, korupcije i pravna nesigurnost što sve zajedno rezultira nestimulativnim naj razlozima za poslovanje i daljnja ulaganja.

Ja bih još u rizike poslovanja pridodala kašnjenje s plaćanjima. Mislim da u tom segmentu Hrvatska obara rekorde, ali valjda će se ove godine s novim propisom i tome polako stati na kraj.

Dakle, od 1. siječnja ove godine trebali bi državi prijavljivati svoje dužnike, a država bi trebala utjerivati PDV od tih neplatiša. Vjerovnici će svoje dužnike moći periodnično prijavljivati Poreznoj upravi. Da li će ovaj način funkcionirati pokazat će vrijeme.

Do idućeg tjedna, budite mi NAJ!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije