Varaždin uskoro dobiva podzemne spremnike za otpad na 150 lokacija u gradu

Pilot projekt podzemnih spremnika za odlaganje smeća predstavljen je danas, 14. prosinca, kod Studentskog doma, gdje je gradonačelnik Habuš zajedno s predstavnicima Čistoće i Studentskog doma objasnio i pokazao na primjeru o čemu je riječ.

Naime, projekt je pokrenut zbog sve češćeg oštećivanja spremnika oko stambenih zgrada te potrebe za sprječavanjem nedozvoljenog pristupa spremnicima. Izgradnjom podzemnih spremnika kod stambenih zrada riješili bi se navedeni problemi te sa javnih površina uklonili postojeći kontejneri koji se trenutno nalaze na dijelu javno-prometnih površina.

Pilot projekt podzemnih spremnika izgrađen na prostoru Studentskog doma Varaždin omogućiti će studentima i ostalim korisnicima doma odlaganje tri vrste otpada. Zapremnina pojedinog spremnika iznosi otprilike dva kubična metra što ukupno iznosi za tri spremnika otprilike šest kubičnih metara, a što zamjenjuje šest dosadašnjih kontejnera.

– Nakon što smo 2011. godine počeli sa selektivnim odlaganjem otpada u sobama u Studentskom doma, da sad imamo podzemne spremnike smeća, i to je po meni logičan slijed da se događa u Studentskom centru gdje su mladi. Nadam se da će se građanima svidjeti ovaj pilot projekt, u sljedećoj fazi je predviđeno zaključavanje spremnika karticama i ključevima. Također, širit će se i broj spremnika – rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog doma Varaždin.

Prva faza izgradnje pilot projekta podzemnih spremnika obuhvatila je građevinske i strojarske radove, dok će drugom fazom biti obuhvaćeni elektro-tehnički radovi koji podrazumijevaju ugradnju čitača za pristup odlaganju u pojedini spremnik, identifikaciju korisnika, senzor popunjenosti, elektronsko otključavanje poklopca i napajanje cijelog sustava solarnom energijom kao i uređenje okolnog prostora.

– Promocija podzemnih sustava bila je intencija da se takvi sustavi stave u stambenim naseljima, čime bi se riješilo nedozvoljeno otuđivanje otpada iz postojećih kontejnera. Problem je u velikim stambenim naseljima i parkiranje, tako da bi se time riješio problem parkirnih mjesta, a kao treće, sami korisnici će plaćati otpad po volumenu, tako da bi se time mogli koristiti samo korisnici stambenih zgrada – objasnio je razloge postavljanja podzemnih spremnika voditelj gradskog komunalnog redarstva Robert Briški.

Predstavljanju pilot projekta prisustvovao je i direktor Čistoće Davor Skroza, koji je rekao da su ovakvi spremnici postavljeni zbog čestih promjena mjesta kontejnera, zbog kojih dolazi do brojnih problema, a spriječit će se i neovlašteno bacanje otpada, širenje neugodnih mirisa, ali i učestalo zapaljivanje kontejnera.

Pilot projekt je pozdravio i gradonačelnik Habuš.

– Sustav bi kroz godinu, dvije trebao biti implementiran u cijeli grad. Želja nam je kontejnerski sustav zamijeniti ovakvim modernim sustavom. Morat ćemo ga financirati Fondovima Europske unije, nadam se tu podršci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a radi se o 150 lokacija na području grada Varaždina – zaključio je gradonačelnik Goran Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije