Pronjuškali smo: Koje su najskuplje nekretnine na prodaju u županiji

Nedavno se na hrvatskom tržištu nekretnina pojavila ponuda za prodaju određene vile u Opatiji za nevjerojatnih 40 milijuna eura. Otprilike 300 milijuna kuna. Milijun više, manje. Ponukalo nas je to da pronjuškamo koje su najskuplje nekretnije koje se prodaju u Varaždinskoj županiji.

Pokazalo se da su cijene na našem lokalnu tržištu i za najskuplje nekretnine “mizerno” niske. Dok bi za sasvim prosječnu radničku plaću od pet tisuća kuna za opatijsku vilu trebali raditi oko, koje li slučajnosti, 666 godina da bi si je mogli priuštiti (uz uvjet, naravno, da ni kunu od plaću ne trošite na životne troškove poput ostalih smrtnika), za najskuplju nekretninu u Varaždinskoj županiji trebali bi raditi “tek” 128 godina.

Među “top 5” najskupljih nekretnina s područja Varaždinske županije na popularnom oglasniku Njuškalo nalaze se dva dvorca s varaždinskog područja koji imaju dugu i zanimljivu povijest te nekoliko privatnih kuća i ugostiteljski objekt s brojnim dodatnim sadržajima. U nastavku donosimo opis nekretnina, kao i njihove specifičnosti i razloge za njihove visoke cijene.

1. Restoran, Sračinec, na aukciji: 7.668.680 kuna

Nekretnina se nalazi u okolici Varaždina, pet kilometara od centra grada, u neposrednoj blizini lovišta i rijeke Drave te akumulacijskog jezera.

Objekt se sastoji od restorana, sale za doručak, tri terase, prostora šanka, sanitarnih prostorija, te dvije prostorije za skladištenje robe. Iznad restorana nalazi se 280 kvadrata stambenog prostora sa dvije spavaće sobe, dvije sobe za djecu, dnevnim boravkom, blagovaonicom, kuhinjom, garderobom, kupaonicom sa WC-om, skladišnim prostorom te balkonom.

Ispred restorana nalazi se parkiralište za 60-ak automobila. Prenoćište se nalazi u nastavku restorana kapaciteta 30 osoba. Iza prenoćišta nalazi se građevinsko zemljište površine 2.500 četvornih metara, stoji na oglasu.

2. Dvorac, Vinica: 6.134.944 kuna

Sjeverozapadno od Varaždina, svega devet kilometara od granice sa Slovenijom, nalazi se impresivni dvorac iz 17. stoljeća.

Ovo zdanje prostire se na 2.000 četvornih metara (bez podruma i potkrovlja) sa atrijem u sredini, a čitavo zemljište pokriva površinu od šest hektara, prema opisu iz oglasa.

3. Centar Varaždina, renovirana klasična vila: 6.134.944 kuna

Nekretnina se nalazi neposredno uz bedem Starog grada. Vila je potpuno obnovljena i renovirana i zaštićeni je spomenik kulture prve kategorije. Ispred kuće nalazi se parkiralište, a iza se nalazi vrt u kojem hlad radi tzv. ‘žalosna bukva’, posađena 1937. godine.

Krenuvši od podruma vila sadrži: 4 prostorije, vinski podrum, ostavu, kotlovnicu, kuhinju spojenu sa zimskim vrtom, tri povezana salona, pet spavaćih soba te četiri kupaone.

4. Kuća, Varaždin: 5.828.197 kuna

Vila od otprilike 400 kvadrata stambenog prostora nalazi se nekoliko stotina metara od najuže gradske jezgre, a u sebi sakriva sedam soba te dvije kuhinje i kupaone. Svaka soba ima kalijevu peć staru više od 150 godina. Kuća dolazi u paketu s velikim dvorištem i garažom.

5. Dvorac Bela I: 4.984.642 kuna

Jugozapadno od Varaždina, prije samog ulaska u mjesto Bela, nalazi se kompleks Bela s dvorcima Bela I, mlađim Bela II, perivojem i ostacima stare utvrde.

Stariji dvorac, zvan još i Bela I ili Pusta Bela, sagrađen je 1605. godine. Unutar obrambenih zidova dvorca smještena je velika, jednokatna stambena zgrada, oslonjena na branič-kulu.

Zanimljivost je da je Metel Ožegović sahranjen u kapeli kraj dvorca Bela.

Dvorac Bela I je površine 810 kvadrata, a čine ga prizemlje dvorca, prizemlje manje kuće, kat, tavan i kule. Uz dvorac se nalazi dodatni objekt, a ukupna površina zemljišta oko dvorca iznosi 32.669 četvornih metara.

Bela I je zidane konstrukcije od kamena i opeke i predstavlja jedinstveni sačuvani primjer kulturnog krajolika te je spomenik prve spomeničke kategorije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije