Primjer Atinela: Broj zaposlenih povećali za 300%, a prihod za 400%!

Varaždinska tvrtka Atinel u vrijeme sveopće gospodarske krize ostvaruje rast na kakvom bi im pozavidjeli i daleko jači i veći “igrači” na tržištu – samo u protekle tri godine broj zaposlenih u poduzeću povećan je tri puta, a ostvareni prihod čak četiri puta!

Uzevši te činjenice u obzir, moglo bi se, i to ne previše smiono, ovaj poduzetnički primjer okarakterizirati kao gotovo endemski, i to ne samo na varaždinskom području, nego i u cijeloj zemlji.

– Godine 2011. imali smo pet zaposlenih i prihod od 2,4 milijuna kuna. Do 2014. smo kontinuirano zapošljavali i došli do brojke od 16 zaposlenika, uz prihod od 9 milijuna kuna – otvoreno iznosi podatke Krešimir Androlić, vlasnik i direktor Atinela.

Krenuli iz 20-ak kvadrata

Atinel je Androlić osnovao 2006. godine, po povratku iz Njemačke. Tamo je, kao stručnjak na tome polju, radio na poslovima projektiranja, programiranja i puštanja u pogon automatskih proizvodnih procesa u automobilskoj industriji.

– Po povratku u Varaždin krenuli smo s poduzećem iz 20-ak kvadrata u Tehnološkom parku i iz tog malenog prostora pokrenuli poslove. Pritom su mi u velikoj mjeri pomogli iskustvo i kontakti stečeni tijekom rada u inozemstvu – priča Androlić.

Danas je tvrtka locirana u Kućan Marofu, u daleko komfornijim radnim uvjetima.

Napominje vlasnik Atinela kako je i nadalje glavnina poslova vezana uz inozemne poslove u pogonima najvećih svjetskih imena u auto-industriji. Popis referenci više je nego dojmljiv, na njemu su Audi, BMW, Daimler, Chrysler, Volkswagen, Mini…

Štedjeli na gorivu i vinjetama

No, jasno je, do aktualnih pokazatelja koji svjedoče o odličnom poslovnom rezultatu nije se došlo samo tako. Ekipa iz Atinela bila si je zacrtala jasnu strategiju rasta i razvoja, ali to je podrazumijevalo i rezanje troškovima gdje god je to bilo moguće.

– Prije par godina štedjeli smo na gorivu te izbjegavali tunelarine i vinjete dok smo radili na “bauštelama” u Austriji i Bavarskoj – prisjeća se direktor tvrke. Danas su u poziciji da se ipak znatno lakše, bez previše kalkuliranja, odlučuju za avionske letove na relaciji primjerice Zagreb – Stuttgart.

Usprkos svemu čime se mogu pohvaliti, ekipa iz Atinela i dalje se po ničemu ne razlikuje od “dečki iz kvarta” kakvi su bili kada je cijeli ovaj pothvat kretao iz ničega. Čini se stoga kako su podjednako uspješni u uravnoteženom odnosu prema poslu, kojem pristupaju kao, moglo bi se reći, ozbiljnoj zabavi s velikim ulozima, i to ponajprije ulozima u – znanju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije