koronakrizi usprkos

Dragutin Drk: ‘Zaposlenici i kooperanti dali su sve od sebe da sačuvamo proizvodne procese’

U svojim rijetkim istupima u javnosti, Drk je progovorio o problemima s kojima se Grupa Vindija suočava u ovoj krizi...

S trećom fazom popuštanja mjera protiv pandemije, povećat će se
uvoz viškova iz drugih zemalja, naročito mljekarske industrije
koja će na tržištu nastupiti dampinškim cijenama, ali vjerojatno
nižom kvalitetom.

Zato je važno upravo sada poticati domaću proizvodnju i kupnju
tih proizvoda jer se time čuva vlastiti radnik, a da je tome tako
govori i podatak da uz 3663 radnika koji su zaposleni u
Grupi Vindija, posao ima i 1373 kooperanata pa
se zapravo radi o 5000 obitelji koje žive od prodaje Vindijinih
domaćih proizvoda.

Rekao je to za
24 sata
 direktor Vindije Dragutin Drk
koji se pridružio kampanji ‘Budite heroji koje Hrvatska treba’
koju je pokrenula Styria Media Group u kojoj
razgovaraju s čelnicima gospodarstva u Hrvatskoj što moramo
raditi kako bismo sačuvali što više radnih mjesta u ovoj krizi
koju je uzrokovala pandemija korona virusa. 

U svojim rijetkim istupima u javnosti, Drk je progovorio o
problemima s kojima se Grupa Vindija suočava u ovoj krizi:

– Od samog početka krize uzrokovane koronavirusom, Grupa Vindija
kontinuirano prilagođava proizvodne procese zahtjevima tržišta,
što je u inicijalnom valu krize bilo posebno vidljivo u segmentu
povećane potražnje za osnovnim živežnim namirnicama. 

Sredinom ožujka, svjedočili smo rastu u prodaji mlijeka i svježeg
pilećeg mesa, zbog čega se rad u našim proizvodnim pogonima
nekoliko dana odvijao punim kapacitetom, u tri smjene, kako bi se
zadovoljile potrebe na domaćem tržištu. Pritom smo, vodeći
brigu o zaštiti zdravlja svih naših zaposlenika, sve one kojima
je rad vezan za proizvodne pogone podijelili u dva tima koja se
konstantno izmjenjuju, kako bi proizvodnja tekla neometano, dok
je dio djelatnika svoje redovne poslovne obveze nastavio
odrađivati iz vlastitog doma.

Poseban je izazov, vodeći brigu o zaštiti zdravlja zaposlenika i
kooperanata, bila logistika – od više od 300 kamiona dnevno
koje otpremimo do otkupa mlijeka kod kooperanata. Slijedili
smo smjernice nacionalnog stožera koji je po mojem mišljenju
odradio izvanredan posao. Educirali su građane o nužnim mjerama,
bili su vjerodostojni i omogućili su nam da opće mjere dobro
prilagodimo našim specifičnostima. 

S druge strane, nastavlja Drk, nakon tog
početnog vala potražnje, morali su imati u vidu da na nekoliko
njima ključnih kanala distribucije neće biti velike potražnje
barem mjesec dva. To su prije svega sektor turizma, kako u zemlji
tako i u susjednim zemljama gdje su imali značajan izvoz u HORECA
sektoru. 

– Vindija je također godinama zbog svoje kvalitete jako prisutna
i u sektoru obrazovanja – od vrtića, škola i fakulteta, prije
svega studentskih menzi koje sada ne rade. No, kao i svi,
prilagođavamo se krizi – osobno praktično ne napuštam ured, a
moram posebno istaknuti doprinos svih zaposlenika i
kooperanata koji su dali sve od sebe da odgovorno sačuvamo
proizvodne procese koronavirusu usprkos – kaže Drk.

Na pitanje, kako svatko od nas, može utjecati na očuvanje
gospodarske aktivnosti zemlje i očuvanju radnih mjesta u
Hrvatskoj, odgovorio je kako je pandemija više nego ikad pokazala
da se kupovinom domaćih proizvoda izravno utječe na snagu i
opstojnost domaćeg gospodarstva i očuvanje nekoliko tisuća radnih
mjesta u prehrambenoj industriji.

– Primjerice, Grupa Vindija u Hrvatskoj zapošljava 3663
ljudi, a uz 1373 kooperanata od kojih otkupljujemo domaće
sirovine, provjerenog porijekla, govorimo o više od 5000 obitelji
koje ovise o prodajnim rezultatima, odnosno prihodima Grupe
Vindija. Zato je ključno kontinuirano isticati ulogu
domaće proizvodnje u domaćem gospodarstvu. 

Veseli me što su i sami građani u pandemiji dodatno uvidjeli
koliko je prehrambena industrija ključna za Hrvatsku. U
anketama je 3 od 5 ispitanika prepoznalo prehrambenu industriju
kao prvu i ključnu stratešku odrednicu naše zemlje. Još više
građana, njih 9 od 10 smatraju da je važno da su sada prehrambeni
proizvodi podrijetlom iz Hrvatske. 

Ključni su razlozi kvaliteta, utjecaj na gospodarstvo, zdravlje,
solidarnost sa zaposlenicima u prehrambenoj industriji,
sigurnost, dostupnost i online narudžba. Većina građana, njih
tri od pet navodi kao razlog bolju kvalitetu domaćih
proizvoda, a da su zdraviji misli skoro svaki drugi građanin –
kaže prvi čovjek Grupe Vindija.

Kaže kako to u Vindiji žive već godinama te da su kvaliteta
Vindija i sigurnost proizvoda njihovi glavni aduti koje su
uspjeli očuvati i u doba pandemije.

– Drago mi je da su građani prihvatili našu krovnu
oznaku ‘Hrana s hrvatskih farmi i polja’ na mlijeku,
mesu, jajima i drugim proizvodima i zato sada treba nastaviti s
akcijama ‘Kupujmo hrvatsko’. Hrvatska ima ogroman
potencijal i ključne preduvjete za samodostatnost u
poljoprivrednoj proizvodnji, a pandemija je još jednom pokazala
zašto moramo (pojačano nastaviti) ulagati u domaću proizvodnju.
Kako bi to bilo učinkovito, potrebno je implementirati rješenja
za unapređenje poljoprivredne politike te definirati prijeko
potrebne smjernice koje će omogućiti povećanje konkurentnosti
hrvatske poljoprivrede, a novonastale su okolnosti dodatna zaista
prilika za promociju domaće proizvodnje. Uskoro ćemo se
morati suočiti i s prelijevanjem proizvodnih viškova, osobito
mljekarskih proizvoda iz drugih zemalja, koji će konkurirati
dampinškim cijenama, no ne i kvalitetom – upozorava Drk. 

Nastavio je kako moramo nastaviti isticati prednosti kupovine
domaćih proizvoda jer od toga, zapravo, korist ima cijelo društvo
– kroz nova zapošljavanja, nastavak ulaganja u proizvodne pogone,
i slično.

Jako je bitno promišljati prehrambenu industriju kao cjelinu i
graditi sustav u kojem trebamo sve od OPG-ova, do kooperanata i
nas prerađivača, govori Drk i nastavlja:

– Svaki novi pogon donosi posao ne samo za njegove zaposlenike i
vlasnike, već i za dobavljače i partnere u projektima planiranja
i izgradnje, održavanja pogona, niz drugih industrija navezano je
na proizvodnju hrane, što također generira dodatnu gospodarsku
aktivnost i prilike za dobavljače na čitavom teritoriju Hrvatske.
Samo tako povezani možemo napraviti taj iskorak da proizvodimo
dovoljno hrane za Hrvatsku. Dakle bitni su i mali proizvođači,
ali i veliki sustavi – rekao je za
24 sata
.

Cijeli intervju pročitajte
ovdje
.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije