EVO koliko će hrvatske obitelji potrošit za uskrsni stol!

Evo što Hrvati najviše traže na popustima. Ove godine za Veliki tjedan potrošit ćemo oko 1,6 milijardi kuna, pokazala je analiza podataka koji se odnose na fiskalizaciju i iznose računa – kaže pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Prema usporedbi broja izdanih računa i iznosa računa Ministarstva financija za protekle tri godine, prosječno hrvatsko kućanstvo u tom blagdanskom tjednu potroši oko 15% više nego u običnim tjednima tijekom godine.

Tradicionalno je najveća na Veliki petak i Veliku subotu uoči samog Uskrsa. – Kad je riječ o blagdanskom stolu od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, uskrsna košarica dijeli se u tri kategorije: skromniju, srednju i bogatu. Skromnija košarica ove će godine iznositi oko 550 kn, srednja oko 1000 kn te bogata 1500 kn – ističe Ravlić.

Sadržaj košarica najviše se razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica, točnije ribi i mesu, te o uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića koji su gotovo kao kategorija luksuznih proizvoda sadržani u bogatoj i, u malo manjoj mjeri, srednjoj potrošačkoj košarici, dok su u skromnoj izostavljeni.

Bogata košarica sadržava bakalar, šunku i janjetinu, srednja oslić, rolanu šunku i odojak. U skromnijoj košarici to zamjenjuju srdele i svinjska lopatica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije