Napravite domaći mascarpone – obogatit će kolače i rižota

Bez svježeg kravljeg sira s visokim udjelom masnoće koji se dobiva od vrhnja nezamislivi su brojni talijanski specijaliteti. Kremasti domaći mascarpone sir koji potječe iz talijanske pokrajine Lombardije jednostavno je napraviti i kod kuće. Osim što je neizostavan sastojak za tiramisu, dat će bogat izgled i kremoznost svakom rižotu.

Okusom i teksturi sličan punomasnom vrhnju, idealan je za engleske scones pogačice i druga peciva.

Za izradu domaćeg mascarponea dovoljna su samo dva sastojka, 2 šalice punomasnog vrhnja i žlica limunova soka. Ulijte vrhnje u lonac i zagrijte do 80°C. Zatim kuhajte na laganoj vatri oko tri minute, dodajte limunov sok i miješajte još toliko minuta, maknite s vatre, pokrijte prianjajućom prozirnom folijom i ostavite neka se hladi na sobnoj temperaturi oko pola sata.

Preko cjediljke stavite troslojnu gazu i izlijte ohlađeni mascarpone. Ostavite neka se cijedi u hladnjaku preko noći i sutradan ćete imati spreman sir za željeni desert ili jelo. Ako ga nećete koristiti odmah, izvadite ga iz gaze i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana.

Možete ga koristiti kod pripreme slastica, ali i kao zamjenu za vrhnje u bijelim umacima za tjesteninu i mesna jela. Ublažit će okus teškim umacima s više vrsta sireva ili plavim sirom, a umiješati ga možete i u krem juhe, začinite bešamel umak i onaj od gljiva., pišu 24sata.hr

Kremastu strukturu mascarponea iskoristite za pripremu torti od sira, umjesto svježeg kravljeg sira, koji je zrnatiji i kiselkastiji. Jedan od trenutačno popularnijih kolača je japanski cheesecake, a za njegovu pripremu, osim mascarponea, potrebna su vam samo još jaja i čokolada. Smjesa za čokoladne brownie kocke izmiješana lagano vilicom s kremastim sirom dat će im mramorni efekt, a kombinacija čokolade i mascarponea je nepogrešiva.

Obogatite i aromatizirajte frosting kremu od maslaca otopljenim kapljicama čokolade i mascarponeom, pa nadjenite njome muffine i torte. Osim tiramisua, mascarpone se uklapa u svaki brzinski, nepečeni kolač od piškota i voća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije