Mnogi podgrijavaju ostatke od ručka ili večere kako se hrana ne bi bacila.
Ali za neke namirnice to i nije tako dobra ideja jer se gubi hranjiva vrijednost, a neke namirnice kod podgrijavanja mogu postati i toksične.
Mikrovalna pećnica mnogim je obiteljima “najbolji prijatelj”, ali ipak, ove namirnice ne biste smjeli podgrijavati, odnosno, konzumirati nakon podgrijavanja.
Špinat
Špinat nije poželjno naknadno podgrijavati pa ga jedite odmah nakon pripremanja. Sadrži dosta nitrata koji se zagrijavanjem pretvaraju u nitrite, a oni su kancerogeni za ljudski organizam.
Gljive
Gljive također jedite svježe pripremljene. Ako su vam ostale od ručka ili večere, jedite ih hladne. Ako ih jedete podgrijane, mogu uzrokovati probleme s probavom i srcem.
Krumpir
Krumpir zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Tada u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.
Jaja
Jaja na omlet ili kuhana također se ne smiju podgrijavati i jesti i mogu biti vrlo toksična nakon podgrijavanja.