Kupusovim sokom protiv čira na želucu

Ovo jedinstveno povrće odličan je izvor vitamina C i K te ljekovitih sumpornih spojeva, a obiluje i vitaminima B skupine, folnom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom, magnezijem, željezom, klorofilom i karotenoidima. Crvenom kupusu boju daje antocijanin, biljni pigment koji se ubraja u ljekovite fitonutrijente.

Kupus pomaže protiv anemije, probavnih tegoba, raznih upala, reumatskih bolesti te vodenih bolesti zbog kojih se u tijelu nakuplja suvišna tekućina. Preporučuje se i kod bolesti dišnog sustava te za ublažavanje nesanice i nervoze. Kupus je među vodećim namirnicama koje štite od raka – dokazano je da redovita konzumacija kupusa sprečava kancerogene promjene u organizmu.

Istraživanja su pokazala da kupusov sok pomaže kod čira na želucu, vjerojatno zato što sadrži mnogo glutamina – ta aminokiselina najbolje je “gorivo” stanica što oblažu želudac. Sok od kupusa svaki put kad ga pijete treba biti svježe pripremljen. Popijte ga odmah, a nemojte stavljati sok u hladnjak niti ga ostavljati da stoji dulje od jednog sata jer će oksidirati. U svakodnevnoj pripremi okrepljujućih zdravih napitaka kupus se može miješati sa sokovima od drugog povrća, npr. sokom od mrkve, cikle, komorača, celera, krastavca… Također se odlično kombinira sa sokovima od jabuke i ananasa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije