Proljeće i ljeto je idealno vrijeme za uživanje u roštilju, ali visoka temperatura na kojoj se meso peče i nije toliko zdrava, piše Business Insider.
Naime, dolazi do stvaranja spojeva pod imenom policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) i heterociklički amini (HCA) koji su, prema istraživanju Nacionalnog instituta za rak (NCI) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kancerogeni.
Ali, roštiljanja se ne morate potpuno riješiti jer možete prilagoditi pripremanje mesa mesa na visokim temperaturama.
Američki institut za istraživanje raka ((AICR) donosi 5 savjeta za zdraviju pripremu mesa:
1. Mariniranje mesa prije pečenja smanjuje formiranje HCA spojeva
2. Prije roštilja lagano pripremite meso u pećnici ili ga skuhajte
3. Koristite nemasno meso kako biste izbjegli nagoreno meso i jaku vatru do koje dolazi jer sagorijeva njegovu mast
4. Da bist skratili period pečenja, u narezane komadiće mesa ubacite i povrće
5. Na roštilju pecite samo povrće i voće jer ne može proizvesti kancerogeni HCA spoj