Odlični razlozi da iskoristite sve blagodati šipka

Čaj od šipka mnogima je najdraži jutarnji napitak zbog ugodnog kiseloslatkastog i pomalo oporog okusa, ali osim što je ukusan obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A.

Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama znanstvenika čak pedeset puta viša nego u naranči.

Na prirodan način štiti i probavu – potiče je i regulira, bez štetnih nuspojava.

Pomaže kod svih želučanih tegoba: zaustavlja proljev, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želučane sluznice.

Prirodni je diuretik koji tijelu pomaže osloboditi se toksina i obnoviti cijeli organizam.

Ukusan je i zdrav, a u Grčkoj mitologiji ovom voću pripisivala se izuzetna važnost. Sok od šipka ima antioksidantno djelovanje, a odlična je preventiva i protiv srčanožilnih bolesti. Osim toga, preporučuje se i za njegu kože, osobito zimi.

Maska za lice od nara kožu čini mekšom i daje joj svježiji izgled. Ispasirajte jušnu žlicu sjemenki šipka i pomiješajte s istom količinom meda. Dodajte tri jušne žlice maslinovog ulja i 50 ml vode i pomiješajte. Dobivenom smjesom možete masirati lice, dekolte i vrat, a zatim ostavite da djeluje oko trideset minuta i isperite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije