Nisu samo slatke već i ljekovite. Zbog ovoga biste trebali jesti – jagode!

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena, a osim ploda, ljekovit je i korijen te lišće ove biljke koje se koristi za čaj protiv probavnih smetnji, prehlade i kostobolje.

Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Folati su bitni za naš organizam jer njihov nedostatak dovodi do anemije i povećava rizik od raka debelog crijeva.

Jagode sadrže obilje C vitamina te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprečava širenje kancerogenih stanica, a smatraju se i jednom od najboljih namirnica za zdravlje srca, piše Alternativa za Vas.

Ovi slasni, crveni, plodovi pomoći će i ako imate glavobolju jer, za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Iako im je teško odoljeti u kombinaciji s čokoladom ili nekima sa šećerom, radije ove slatke plodove jedite bez ikakvih dodataka. Odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

Jagode će vam pomoći ojačati imunitet, pomoći u bržem oporavku nakon bolesti, kod bolesti žući i jetre, u prevenciji želučanih bolesti, kod artritisa i reume, u liječenju anemije, kod bubrežnih kamenaca, kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka

Ako imate koji kilogram viška, jagode su odličan izbor za vaš jelovnik jer imaju malo kalorija, a ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.

Jagode su odlična proljetna namirnica koju biste svakako trebali jesti češće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije