u varaždinskim toplicama

DANI HRVATSKOG KULINARSTVA Marin Pozder iz restorana Bedem osvojio drugo mjesto

Zadnji natjecateljski dan 13. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti.

Hotel Minerva u Varaždinskim
Toplicama
ovaj je tjedan bio domaćin 13. Dana
hrvatskog kulinarstva
na kojima su se okupili najbolji
hrvatski kuhari i slastičari. 

Kulinarsko je druženje započelo u ponedjeljak Kamelija
kupom
, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara,
učenika završnih razreda srednjih kuharskih škola, a oni su svoje
znanje pokazali u dvije kategorije.

U slastičarskoj kategoriji pobjedu je odnijela Sara
Glavaš
iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek pod
mentorstvom Ivana Kelave. Kuharsko prvo mjesto
pripalo je dvojcu iz Turističko ugostiteljske škole Split,
Ivanu Šariću i Josipu Buzovu pod mentorstvom
Ivana Romca. Svoje su znanje pokazali i njihovi
kolege, profesionalni kuhari i slastičari.

Državna prvakinja u slastičarstvu za 2019. godinu proglašena je
Sandra Jadek iz Udruge ugostitelja grada
Orahovice, a prvakinja Hrvatske u kuharstvu nakon pokazanog
znanja u tri kategorije postala je Ana Marija
Stanković
iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske
županije, a drugo mjesto zauzeo je Marin Pozder
iz varaždinskog restorana Bedem.

Zadnji natjecateljski dan 13. Dana hrvatskog kulinarstva
približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti. Naime, mladi
kuhar Jurica Obrol iz šibenskog
restorana Pelegrini
i njegov pomoćnik Matija
Roso
postali su predstavnici Hrvatske na Europskom
kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na najprestižnijem
kulinarskom natjecanju, Bocuse d’Or u Lyonu u
Francuskoj.
 

– Bocuse d’Or prestižno je natjecanje, a ne usudi se svaki kuhar
pristupiti takvom izazovu. Na natjecanju kuha se pred publikom od
nekoliko tisuća gledatelja, u uvijetima na koje se treba
naviknuti. Od više od dvjesto kuhara koji su u Hrvatskoj mogli
pristupiti ovom izazovu, samo je Jurica hrabro pokazao svoje
znanje – pojasnio je Damir Crleni,
predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza. 

Na sudjelovanje u ovogodišnjoj selekciji Hrvatske za europsko
natjecanje za Bocuse d’Or pozvani su svi kuhari iz restorana s
Michelin zvjezdicom ili Michelin preporukom te dosadašnji
kuharski prvaci Hrvatske, a u svibnju, nakon Europskog natjecanja
u Estoniji, saznat ćemo hoće li Jurica Obrol hrvatske boje
braniti i na finalnom natjecanju u Lyonu.

– Hrvatska je svjetska velesila u turizmu, a ključna komponenta
turizma je kulinarstvo. Ja nikad nisam video zemlju koja ima tako
kvalitetnu I raznoliku gastronomiju. Spadamo u desetak najjačih
kulinarskih nacija svijeta i na tome vam svima čestitam
– obratio se župan Varaždinske županije Radimir
Čačić
okupljenima na 13. Danima hrvatskog kulinarstva.

Osim natjecateljskog djela, zainteresirani posjetitelji i kuhari
mogli su sudjelovati i u radionicama kuhara Branka
Ognjenovića
na temu ‘Crveno meso i njegova primjena u
kulinarstvu’ te radionici Josipa Bošnjaka na
temu ‘Osnove puhanog i vučenog šećera’.

Manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva 2019. pod visokim je
pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde
Grabar-Kitarović i Ministarstva turizma s ciljem popularizacije
kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napredka
kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne
snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje
kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika
afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih
majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske
baštine.

– Nakon ovogodišnje manifestacije potrebno je skupiti dojmove i
početi s pripremama 14. Dana hrvatskog kulinarstva. Veselimo se
pratiti Juricu na Bocuse d’Or natjecanju, čeka ga najveći ispit
karijere. Nadamo se da će se kroz ovu ali i druge manifestacije i
aktivnosti Saveza popularizirati kuharska i slastičarska struka
te da će narednih godina biti još više interesa za profesionalna
kulinarska natjecatelja kao i većeg interesa mladih za ovu
prekrasnu struku, jer bez ovakvih kulinarskih majstora, nema ni
turizma – dodao je Aleksandar Vucković iz
Hrvatskog kuharskog saveza. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije