Špinat je povrće bogato nutrijentima te bi se češće trebalo nalaziti na jelovnicima, kako odraslih tako i djece...
I dok vani vladaju sve nijanse sive, proljeće možemo uprizoriti
na kuhinjskom stolu. Intezivno zelena boja juhe od špinata
neodoljivo podsjeća na mladu proljetnu travu.
No, nije samo boja ono čim je ova juha bogata. Špinat obiluje
nutrijentima izuzetno važnima za organizam u ovo doba
godine. Bogat je vitaminima K i A, klorofilom, željezom i
magnezijem.
Kod špinata je najbitnije da je svježe ubran, a skuhan se ne
smije podgrijavati. S obzirom da je ova juha jako ukusna, za
podgrijavanjem neće biti ni potrebe.
Jesenska ljepotica krem juha od bundeve: savršenstvo boje, okusa
i mirisa!
Sastojci za četiri osobe:
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 veći krumpir
500 grama špinata (uklonite stabljike)
1 litra povrtnog temeljca
crni papar, sol
vrhnje za kuhanje
Postupak:
U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, a zatim češnjak.
Dinstajte ih oko pet minuta, pazeći da češnjak ne zagori.
Dodajte krumpir narezan na tanke kolutove i usitnjene
listove špinata te dinstajte par minuta, a potom zalijte povrtnim
temeljcem, popaprite i posolite te kuhajte dok krumpir ne omekša
– oko 15 minuta.
Juhu prelijte u blender, dodajte vrhnje (po želji) i miksajte dok
ne postane kremasta. Izlijte ju u tanjure i ukrasite s par
kapi vrhnja.
Dobar tek!