TKO BI REKAO

Jeste li znali da avokado ne biste smjeli rezati metalnim nožem

Za odabrati dobar avokado potrebna je prava vještina, ali još je teže držati ga svježim.

Avokado je namirnica koja je postala jako popularna, i zbog
toga što je dobra za srce i zbog toga što se od nje može
napraviti guacamole, umak ili dip koji odgovara uz razna jela.
No, jeste li znali da avokado ne biste smjeli rezati metalnim
nožem?

Prva pomisao je da je to sigurno zbog ozljeda, koje su potaknule
nastanak naziva avokado ruka, gdje ljudi koriste noževe kako bi
izvadili košticu iz avokada, ali je promaše i umjesto toga se
ubodu u ruku.

Iako je to dobar razlog zašto biste trebali paziti na nož za
vrijeme rezanja, postoji i drugi razlog, piše
mashed.com
. Nakon rezanja, kao i većina voća, avokado
potamnjuje zbog enzima koji sadrži u sebi koji u kontaktu s
kisikom mijenja boju. Korištenje određenih metalnih noževa, poput
onih od bakra ili željeza, ubrzava taj proces zbog kemijske
reakcije koju metali imaju s avokadom.

S druge strane, keramički noževi nemaju reakciju s avokadom te on
ostaje duže svjež. Možete koristiti i plastične noževe. Avokado s
njima reagira, ali puno sporije nego s metalnim noževima. Stoga,
za duže svježi avokado najsigurniji su vam plastični i keramički
noževi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije