PRESTIŽNO NATJECANJE

KULINARSKA OLIMPIJADA Varaždinski kuhari vratili se s medaljama iz Njemačke

Hrvatski predstavnici su opet zablistali među mnoštvom natjecatelja iz preko sedamdeset zemalja svijeta...

Iza hrvatskih kuhara je četvrto predstavljanje na
Kulinarskoj Olimpijadi, najvećem i
najprestižnijem svjetskom kulinarskom natjecanju, na kojemu se
ove godine predstavilo preko trideset hrvatskih kuhara i
slastičara u različitim natjecateljskim kategorijama.

Hrvatski predstavnici su opet zablistali među mnoštvom
natjecatelja iz preko sedamdeset zemalja svijeta te se ponosno
vraćaju kući s osvojene dvije timske i šest individualnih
brončanih te četiri individualne srebrne medalje.

Hrvatski natjecatelji su se u proteklih godinu dana kroz desetke
okupljanja i treninga pripremali kako bi na ovoj najvećoj
kulinarskoj pozornici predstavili hrvatsku gastronomiju.

Posebno smo se trudili dati naglasak na autohtone hrvatske
namirnice te smo uspješno promovirali Hrvatsku kao gastronomsku
destinaciju na našem najemitivnijem tržištu i odaslali najbolju
pozivnicu prema potencijalnim turistima.  

Vrijedi istaknuti kako se Nacionalni tim predstavio u dvije
najprestižnije kategorije natjecanja: ‘Restoran nacija’ gdje je
pripremom svečanog menija od 3 slijeda u 6 sati za 110 osoba
osvojio brončanu medalju te ‘Chefs
table’
gdje je za pripremu 7 slijedova jela za 12 osoba
u 5 sati osvojio diplomu. 

Srebrnom medaljom okitio se Ivan
Đukić
natjecanjem u individualnoj kategoriji Kulinarska
artistika – clasic Thai style carving, dok je u istoj kategoriji
Dražen Šafar osvojio diplomu.
Ivan Đukić također je osvojio i brončanu
medalju
u kategoriji Kulinarska artistika – carving
uživo.

Aktualna državna prvakinja u slastičarstvu, Sandra
Jadek
, briljirala je u individualnoj slastičarskoj
kategoriji te je kući ponijela srebrnu medalju.

Regionalni tim Varaždinske županije svoja je
znanja i vještine predstavio u postavi hladnog stola koji se
sastojao od finger fooda, hladne plate, 3 predjela, svečanog
menija u 5 sljedova, 4 različita deserta i petit four-a te je za
isti osvojio brončanu medalju.

Srebrnu medalju osvojio je Dinko
Tomašić
, mlada nada hrvatskog kulinarstva, za nastup u
individualnoj kulinarskoj kategoriji. U istoj kategoriji
broncu su osvojili Lovro
Stančin
, najmlađi hrvatski predstavnik, Antonio
Bukvić i Tomislav Sabolić
. Antonio i Tomislav broncu su
ponijeli i u kulinarskoj artistici, a u toj kategoriji
srebrom se okitio Erich
Glavica
. Tim ‘Chef.hr’ predstavio se u kategoriji
cateringa te je za svoj nastup primio diplomu.

Ovogodišnja Kulinarska olimpijada po prvi je puta održana u
Stuttgartu, u razdoblju od 14. do 19. veljače u sklopu sajma
Intergastra, te je ujedno najveća i najuspješnija Olimpijada od
svog prvog izdanja davne 1900. godine.

Na Olimpijadi je sudjelovalo preko 2500 kuhara i slastičara iz
preko 70-ak zemalja svijeta, a njihov je rad u živo pratilo preko
100000 posjetitelja koji su uz kulinarska natjecanja imali
priliku posjetiti i vezani gastro sajam koji se paralelno odvijao
u 10 paviljona.

Nezahvalan zadatak ocjenjivanja pripao je proslavljenim svjetskim
kuharima i slastičarima koji su morali kušati i ocijeniti desetak
tisuća radova. Najboljima su proglasili Norvešku
te je ona novi Olimpijski pobjednik u kategoriji Nacionalnih
timova, dok je Švedska imala najbolju juniorsku
ekipu. 

Kulinarska olimpijada, baš kao i one sportske, održava se svake 4
godine i iziskuje velika odricanja, duge i naporne pripreme i
svaki član ekspedicije dao je maksimum kako bi sebe i Hrvatsku
predstavio u najboljem mogućem svijetlu.

Nije bilo lako, ali je vrijedilo, jer hrvatski kuhari i
slastičari su uz osvojenje medalje, kućama ponijeli i nova znanja
i vještine i pregršt nezaboravnih uspomena. Povezali su se s
ponajboljim svjetskim kuharima te se motivirani za daljnji rad u
struci.

Novostečena znanja primjenjivat će i u svojim objektima te
prenositi kolegama kroz razne radionice Hrvatske kulinarske
akademije te tako podizati kvalitetu ugostiteljske ponude i
objekta u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije