ISPROBAJTE

Kako napraviti vlastiti domaći kvasac i što vam je sve potrebno

Ostanak doma idealno je vrijeme da se iskušate u novim stvarima, a možete napraviti i vlastiti kvasac.

Današnje vrijeme kada liječnici i stručnjaci preporučuju ostanak
doma, idealno je vrijeme za isprobavanje novih stvari. Ako ste
tijekom ovih dana planirali raditi svoj domaći kruh, ali niste
stigli kupiti kvasac u cijeloj toj histeriji kupovanja, možda je
vrijeme da probate napraviti vlastiti, domaći kvasac. 
Kvasac je kiselo, rijetko tijesto koje se ‘uzgaja’ u staklenci, a
on je ključan za pečenje kruha jer potiče prirodnu fermentaciju
tijesta. Kako biste napravili svoj domaći kvasac, donosimo vam
tri jednostavna recepta. Pogledajte hit recept Zagrepčanke za
kruh koji svakome uspije:  Kvasac od voća Potrebni su vam
jedna jabuka, 750 grama oštrog brašna i 520 mililitara vode. Prvo
jabuku prepolovite na pola, izvadite njenu jezgru te naribajte u
jednu posudu. Zatim pola kilograma brašna pomiješajte s 350
mililitara vode, dodajte jabuku te sve dobro zatvorite u
staklenku. Nakon tri dana smjesa će narasti i pojavit će se
mjehurići. Potrebno je pola smjese baciti, a drugu polovicu u
zdjeli pomiješati s 250 grama brašna i 170 mililitara vode.
Smjesu zatim dobro zatvoriti u staklenku i ostaviti nekoliko dana
na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mjehurići, vaš kvasac
spreman je za upotrebu. Za savršen kruh potrebno vam je 250 grama
kvasca, a ostatak smjese se nastavi održavati dodavanjem brašna i
vode potrebnih da smjesa bude rijetka. Kvasac od žitarica Prvi
dan umiješajte 20 grama brašna i 20 mililitara vode u homogenu
smjesu. Drugi dan umiješajte još 20 grama brašna i 20 mililitara
vode te još dva puta tijekom dana dobro promiješajte smjesu.
Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 mililitara vode te
tijekom dana promiješajte još dva do tri puta. Četvrti dan
maknite polovicu smjese te ponovite postupak od trećeg dana te
tako napravite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš je kvasac
gotov i spreman za upotrebu Kvasac od krumpira Skuhajte jedan
krumpir u komadićima dok se ne skuha temeljito. Iscijedite ga,
ali sačuvajte vodu od njegova kuhanja. Krumpir umiješajte s
jednom žličicom soli i jednom žličicom šećera.  Ostavite da
se smjesa ohladi te zatim dodajte jednu četvrtinu vode od
kuhanja. Smjesu ostavite nekoliko dana da fermentira.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/kako-napravi-vlastiti-domaci-kvasac-i-sto-vam-je-sve-potrebno-1386665 –
www.vecernji.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije