Bitno je da namirnice pravilno pohranite.
Prava je šteta bacati hranu, ali ponekad ju ne stignemo
iskoristiti, a namirnice poput voća i povrća brzo trule. Dobra
vijest je da većini tih namirnica uz jednostavne trikove možete
produljiti rok trajanja ili ih iskoristiti čak i kada malo duže
stoje.
Bobičasto voće
Jagode jako kratko traju, ali da bi duže bile svježe koristite se
ovom metodom: nemojte ih oprati nakon kupovine, već ih samo dobro
osušite i spremite u ladicu u hladnjaku koju ste prethodno
obložili papirnatim ručnicima – oni će zadržati vlagu, a jagode
će biti ukusne i do tjedan dana! Isto vrijedi za ostalo bobičasto
voće.
Banane
Kada poprime smeđu boju ljudi imaju naviku baciti ih, ali od
takvih banana možete napraviti ukusna jela poput pudinga, banana
kruha, palačinki… Ako ne volite jesti takva jela, svježinu im
sačuvajte zamotavanjem stabljike u plastičnu vrećicu – tako se
manje stvara plin etilen je inače odgovoran za truljenje.
Rajčice
Jako zrele rajčice trebalo bi držati u hladnjaku, ali one koje su
savršeno zrele, malo tvrđe, treba držati daleko od izravnog
sunčevog svjetla odmaknutu jednu od druge, a stabljika bi trebala
biti okrenuta prema dolje.
Gljive
Ako su prethodno pakirane u posudice s plastičnom folijom,
ostavite ih tako, ali ako ste ih kupili na komad pohranite ih u
papirnatu vrećicu. Tako će zrak cirkulirati i spriječiti
stvaranje vlage koja gljive čini sluzavima. Ovom metodom ostat će
svježe i do tjedan dana.
Celer
Stabljike celera prvo operite i dobro osušite, a zatim ih
umotajte u aluminijsku foliju kako se ne bi stvarala vlaga.
Zeleno povrće Zelenilo je poznato po tome da brzo uvene. Da biste
produljili njihovu svježinu, spremite listove u vrećicu s
patentnim zatvaračima. Vlaga je ono zbog čega lišće gubi hrskavu
teksturu stoga mijenjajte vrećice.
Svježe bilje
Baš kao i zeleno povrće, začini poput peršina i bosiljka brzo se
osuše. Kako biste produžili njihovu svježinu odrežite ih od dna
stabljike, stavite ih u čašu vode i preko vrhova namotajte
plastičnu vrećicu ili plastični omotač. Ovo svježe bilje možete
držati u hladnjaku i ono će ostati svježe 2 do 3 tjedna!
Krumpir
Treba ga čuvati na hladnom i suhom mjestu gdje je protok zraka
jako dobar. Držite ga u kartonskim kutijama, mrežicama,
papirnatim vrećicama ili košari. Ono što je bitno zapamtiti je da
krumpir nikada ne držite kraj luka – on oslobađa plinove koji
ubrzavaju kvarenje krumpira.
Kruh
Ako ste ispekli kruh u svoja četiri zida, možete sačuvati njegovu
svježinu na dva načina: izrežite ga i stavite u zatvorenu
papirnatu vrećicu ili ga držite cijelog u hermetički zatvorenoj
plastičnoj vrećici. Obavezno ga držite na sobnoj temperaturi,
savjetuje Reader’s Digest.
Mlijeko
Iako je rok trajanja dugotrajnog mlijeka, kao što i sam naziv
kaže, dug, nakon nekoliko dana promijeni okus, ali svježinu
možete održati tako što ćete u karton ili bocu dodati prstohvat
soli!