KULINARSKI SAVJETI

Svjetski poznati chefovi objasnili kako obogatiti okus bilo koje konzervirane juhe

Dok se pileća juha iz konzerve grije, u drugoj zdjeli umutite par jaja. Smanjite temperaturu kad juha uzavre i promiješajte je s drvenom kuhačom. Polako miješajte dok joj dodajete umućena jaja...

Vjerojatno je malo kućanstava u kojima se juhom zove samo
ona ‘tradicionalna’, koja se kuhala par sati. Mnogima je
tako i juha iz konzerve – u nedostatku vremena ili volje za
kuhanjem – potpuno prihvatljiv obrok, a prema profesionalnim
kuharima, i te se juhe mogu brzo i jednostavno obogatiti
okusima:

Juha od rajčice 

Šef kuhinje Joshua Dalton iz restorana Veritas
kaže da su mu juhe od rajčice najdraža podloga za napraviti
‘bisque’ – glatku, kremastu i jače začinjenu
francusku juhu.

– Samo u nju dodate gusto vrhnje i malo svježih začina –
savjetuje.

Juhe od piletine s rezancima

Kuhar iz OMG Hospitality Group Daniel
England,
kaže da se pilećoj juhi s rezancima okus može
bitno poboljšati samo s dva, tri jaja. Dok se juha na
štednjaku grije, on savjetuje da u drugoj zdjeli
umutite par jaja. Smanjite temperaturu kad juha uzavre i
promiješajte je s drvenom kuhačom. Polako miješajte dok joj
dodajete umućena jaja.

– Jaja ostavite da ‘sjede’ u vrućoj tekućini jednu do dvije
minute, dok se potpuno ne stegnu – kaže England, a na kraju
savjetuje da je začinite s prženim sjemenkama sezama i tanko
narezanim mladim lukom i/ili shiitake gljivama.

Gusta juha od školjki

Šef kuhinje Eli Kirshtein i bivši pobjednik
britanskog ‘Top Chef’ natjecanja objasnio je kako se juhi od
školjki za bolji okus može dodati par jednostavnih
sastojaka. On ju, kaže, najviše voli začiniti sa
ljutim Worcestershire umakom i s malo crnog papra u zrnu.

– Za obilniji se obrok može u nju dodati i domaća
tjestenina, takozvana ‘tarana’ za juhu – rekao je.

Talijanska svadbena juha 

Kuhar Nico Romo iz restorana NICO u Charlestonu
u Južnoj Karolini kaže da u ovakvu juhu najradije dodaje
kobasicu – budući da je već bogata s povrćem, mesom i
tjesteninom.

– Uvijek dodam domaću kobasicu i svježe naribani parmezan – rekao
je. Povrtna juha Chef iz hotela Williamsburg u
Brooklynu Nicolas Caicedo kaže da juhama od povrća obično dodaje
sir i češnjak.

– Tako će povrtna juha dobiti hrskavost i kremastost – rekao
je Caicedo za
Insider
.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije