DOBRE SU I TRI MJESECA OD ZAMRZAVANJA

Skoro je kraj sezoni tikvica: Evo kako ih zamrznuti da u njima uživate i u prosincu

Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara...

Bez obzira da li ih poslužujete pohane, pečene u
štruci kruha, kao rižoto, s tjesteninom ili punjene,
zbog domišljatih kućanica tikvice više ne moraju biti isključivo
ljetna hrana – voditeljica restorana i autorica
recepata Karla Walsh kaže da za njihovo zamrzavanje samo
slijedite ova četiri koraka – i u studenom ili prosincu se
prisjetite zašto ih volite…

Korak 1: Sjeckanje u odgovarajući oblik

Oštrim nožem pažljivo narežite tikvice u oblik koji želite za
zamrzavanje – a ovisno o tome kako ih kasnije mislite spremati,
preporučujemo rezanje na kriške ili usitnjavanje na male
komadiće.

Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih
kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje
unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara.

Ako ih želite zamrznuti da ih kasnije dodate u tijesto za
kruh, muffine ili kolače, najbolje ih je zamrznuti
nasjeckane na komadiće. Tako ih možete rezati i za juhe, gulaše
i umake, ali ih u ta jela možete dodavati i narezane na
kriške. 

Korak 2: Blanširanje

Tikvice blanširajte u kipućoj vodi 30 do 60
sekundi, ovisno o veličini komada, pa ih odmah dodajte u
zdjelu s hladnom vodom.

Iako ih se može zamrznuti i odmah nakon
sjeckanja, blanširanjem vrućom, pa stavljanjem u hladnu vodu
pomaže da i nakon zamrzavanja i odmrzavanja tikvice imaju
dobar okus i boju, te da dulje budu tvrde. 

Korak 3: Sušenje

Ocijedite ih i dobro osušite papirnatim ručnicima jer uklanjanje
vlage sprječava da u zamrzivaču zadobiju ‘opekline’.

Korak 4: Zamrzavanje

Blanširane i osušene tikvice stavite na lim za pečenje
obložen papirom i zamrznite preko noći. Kad se smrznu,
prebacite ih u vrećice za zamrzavanje ili hermetički
zatvorene posude, a na njih napišite datumom
zamrzavanja. Imajte na umu da ih možete koristiti tri
mjeseca od smrzavanja, objasnila je Walsh za Bhg.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije